Pagina 1 van 1

Max toeren?

Geplaatst: 23 mei 2020, 14:38
door Ben 410
Hoi allemaal,

Ik heb een ex brandweer L410 met een m102 motor. De bandenmaat is 185/75-16.

Hij heeft voldoende vermogen om naar de 100km/h door te trekken. Ook wel harder, maar dat doe ik maar niet. Hij maakt zo enorm veel toeren, dat ik mij afvraag wat een acceptabele topsnelheid is om langere afstanden mee te rijden.
Ik heb een universele toerenteller besteld om eens te kijken om wat voor toerentallen het nu werkelijk gaat.

Kan iemand iets zinnigs zeggen over een max.cruise toerental waarbij alles nog in lengte van jaren heel blijft?

Re: Max toeren?

Geplaatst: 29 mei 2020, 12:14
door Jeroen_Hanomaf
Stuk zal het niet direct gaan van veel toeren, zuipen en lawaai maken wel... zijn die banden niet wat klein?
Als ik even snel ome DuckDuckGo gebruik zie ik dat jouw maat een omtrek heeft van ~214cm en de oude maat 6.50R16 (die er volgens mij standaard om zit) ~231cm.
Scheelt bijna 8% = 8% minder toeren bij gelijke snelheid. Klopt je snelheidsmeter wel?

Groeten Jeroen

Re: Max toeren?

Geplaatst: 01 jun 2020, 21:00
door Ben 410
Hoi,

Dank voor je reactie. De snelheidsmeter gaat natuurlijk met de bandenmaat mee. Als ik nu denk dat ik 80 rijd, ga ik waarschijnlijk in het echt iets minder dan 80. Zo'n 8% minder, haal ik uit jouw reactie.

De banden vond ik ook wat klein, jij bevestigd dit vermoeden. De vorige eigenaar had deze maat geadviseerd gekregen, vertelde hij. De banden zijn wel een paar jaar oud, maar nog heel erg goed. Zonde om te vervangen, maar ja...

Ik heb met de toerenteller gespeeld. Hij doet bij 80 op de teller 3600 rpm. Bij 90 4050rpm, en bij 100km/h zo'n 4500rpm.
Dat zal met een ander bandenmaat niet veel veranderen, maar ik denk dat 90 op de teller, dus zo'n 4000 toeren wel genoeg is voor langere afstanden/snelweg.

In werkelijkheid rijd ik dan dus langzamer. Omdat hij genoeg power heeft, kan ik als volgende bandensetje op zoek gaan naar 6.5 of misschien wel wat groter. Dan ga ik daarmee lekker 90 op de teller rijden, en schiet het allemaal toch wat harder op wanneer ik langere stukken rijdt.

Iemand behoefte aan deze maat banden? Iemand ruilen? Ik heb er 7....

Re: Max toeren?

Geplaatst: 05 jun 2020, 11:34
door Jeroen_Hanomaf
De snelheidsmetervraag was meer i.r.t. de bandenmaat, Mercedes heeft altijd mega-veel van die bijzondere uitvoeringen, dus dat er kleine bandjes om de bus zitten wil niet zeggen dat dat niet origineel kan zijn :)
Maar als je snelheidsmeter ook niet klopt (t.o.v. GPS ofzo?) zal er origineel wel wat groters onder hebben gezeten. Ik had nog 4x (weliswaar stokoude) 6.50R16 liggen op velgen, maar die heb ik vorig jaar allemaal verkocht omdat de schuur waar het gestald lag (daar stond de Hanomag ook indertijd) leeg moest. Die had je kunnen proberen, maar ja, daar heb je nu niks meer aan... :(

Je kunt ook alleen de achterbanden doen, maar dan gaat ie wel meer op zijn voorkant hangen ;)

Je zou even met GPS de snelheid kunnen bepalen, dan kun je daar de toerentallen bij noteren en bij gelijke GPS snelheid 8% van de toeren in mindering brengen, dat weet je wat bij gelijke snelheid je motor rustiger loopt.

Groeten Jeroen

Re: Max toeren?

Geplaatst: 05 jun 2020, 20:42
door Ben 410
Ja daar heb ik wat aan, haha!

Ik ga inderdaad eens kijken wat hij met gps doet. Een probeersetje zou inderdaad heel fijn zijn...

Hij staat nu al een beetje voorover, nog meer is niet wenselijk, wel goedkoper.

Thanks voor het meedenken hoor!