Schorsen, ontschorsen, en na de APK

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Anton
Berichten: 2756
Lid geworden op: 17 okt 2005, 12:27
Locatie: Hengelo ov

Schorsen, ontschorsen, en na de APK

Bericht door Anton »

Hoi,

Dit kwam ik tegen op de site van de RDW, interessant is het keuren als je camper nog geschorst is:



Home Privé ›Auto en vervoer ›Belastingen op auto en motor ›Motorrijtuigenbelasting ›Kampeerauto (Camper) › Schorsing
Schorsing
Lees voor

Als u van plan bent om uw kampeerauto langere tijd niet te gebruiken, kunt u een schorsing van de geldigheid van het kentekenbewijs aanvragen. Die schorsing geldt voor 12 maanden. Hier zijn wel kosten aan verbonden. U kunt schorsing aanvragen bij de grotere PostNL-kantoren of online via http://www.rdw.nl. Hier leest u ook welke voorwaarden gelden als u online schorst. Bij schorsing via een PostNL-kantoor moet u wel deel II (of deel IB) en deel III (of deel II) van het kentekenbewijs en een geldig legitimatiebewijs meenemen. Tijdens de schorsingsperiode betaalt u geen motorrijtuigenbelasting, maar mag u ook niet op de openbare weg komen met uw kampeerauto. Onder de openbare weg vallen ook:

paden
bermen
zijkanten van wegen
openbaar toegankelijke parkeerterreinen en parkeergarages

Motorrijtuigenbelasting met acceptgiro betaald

Als u, voordat u het kenteken van uw kampeerauto laat schorsen, nog een rekening hebt ontvangen voor de motorrijtuigenbelasting, dan moet u die rekening betalen. Wij betalen de belasting die u te veel hebt betaald vanaf het moment dat het kentekenbewijs is geschorst automatisch terug.
Motorrijtuigenbelasting automatisch betaald

Betaalt u automatisch? Dan betalen wij de belasting die u te veel hebt betaald vanaf het moment dat het kentekenbewijs is geschorst, automatisch terug. Als u te weinig hebt betaald, dan innen wij bij de eerstvolgende incasso alsnog de motorrijtuigenbelasting. Op uw bankafschrift staat dan behalve het kenteken ook 'restschuld'.

Voorbeeld

Een maand voor de schorsing van uw kampeerauto is een tijdvak ingegaan. U moet dan voor die maand motorrijtuigenbelasting betalen, omdat het kentekenbewijs toen nog op uw naam stond. Voor de overige 2 maanden hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen. U krijgt dan 2/3 deel van de belasting die u te veel hebt betaald, automatisch terug. Als u voor 4 tijdvakken (een jaar) hebt betaald, krijgt u behalve een evenredig deel van de belasting over het lopende tijdvak, ook de belasting over de tijdvakken die nog niet zijn begonnen, terug.
Schorsing opheffen

U kunt de schorsing van uw voertuig zelf opheffen. U kunt dit doen bij de grotere PostNL-kantoren of online via http://www.rdw.nl. Bij opheffing via een Post/NL-kantoor moet u deel II (of deel IB) en deel III (of deel II) van het kentekenbewijs en een geldig legitimatiebewijs meenemen. Het maakt uit of u de schorsing opheft binnen 1 maand na het begin van de schorsing of na 1 maand na het begin van de schorsing. Na 12 maanden vervalt de schorsing automatisch.
Schorsing zelf opheffen binnen 1 maand

Als u de schorsing opheft binnen 1 maand na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag. Eindigt de schorsing binnen 1 maand na het begin van de schorsing door het vervallen van de tenaamstelling in het kentekenregister? Dan hoeft u geen belasting te betalen.
Schorsing zelf opheffen na 1 maand of automatisch laten vervallen na 12 maanden

Als u de schorsing zelf opheft na 1 maand na het begin van de schorsing of als de schorsing na 12 maanden automatisch vervalt, dan krijgt u van de Belastingdienst automatisch weer een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. U gaat de belasting op dezelfde manier betalen als vóór de schorsingsperiode.

Let op!

Als u wilt dat de schorsingsperiode langer duurt dan 12 maanden, dan moet u voor het einde van de schorsingsperiode de schorsingsperiode met 12 maanden verlengen.
APK-keuring

Tijdens de schorsing mag u wel een APK-keuring laten uitvoeren. U mag op de dag van de keuring met het geschorste voertuig van de openbare weg gebruikmaken om naar de plaats van de keuring te gaan. U hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting te betalen.U hoeft ook niet te melden dat u tijdens de schorsing naar de keuring gaat.
Controle tijdens APK-keuring

Wordt u op de dag van de keuring gecontroleerd? Dan sturen wij u een vooraankondiging van een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting. U krijgt hierna de gelegenheid om schriftelijk aan te tonen dat u uw voertuig op die dag hebt laten keuren. Dit kan met het officiële keuringsrapport of andere documenten waaruit blijkt dat u een afspraak had met een keuringsstation of garagebedrijf voor de APK. Als alles klopt, krijgt u geen naheffingsaanslag.
Vooraankondiging naheffingsaanslag voorkomen

U kunt voorkomen dat u na controle een vooraankondiging van een naheffingsaanslag krijgt. U moet dan vóóraf melden bij de BelastingTelefoon Auto op welke dag en bij welk keuringsstation of garagebedrijf uw geschorste voertuig wordt gekeurd. Een eventuele controle heeft voor u geen verdere gevolgen.
Zie ook:

De evenementenregeling

http://www.rdw.nl

Groet Anton
Kwestie van gas geven......


Afbeelding
Grumble
Berichten: 154
Lid geworden op: 30 jan 2012, 21:35

Re: Schorsen, ontschorsen, en na de APK

Bericht door Grumble »

Wat ik me wel afvraag... Als ik de wagen geschorst hebt vanwege een (langdurige) reparatie, zodanig dat ik niet kán rijden, al zou ik dat willen.
Moet ik dan nog wel voor de apk? :crazy: Of kan ik dan uitstel vragen?
Gebruikersavatar
Anton
Berichten: 2756
Lid geworden op: 17 okt 2005, 12:27
Locatie: Hengelo ov

Re: Schorsen, ontschorsen, en na de APK

Bericht door Anton »

Hoi,

Als je de wagen geschorst hebt schuift de APK plicht ook op.
Je mag na de APK rijden mits afspraak (aantoonbaar) als ie nog geschorst is.
Je moet je wagen als namelijk APK goedgekeurd zijn om weer aan het verkeer deel te nemen.

Groet Anton
Kwestie van gas geven......


Afbeelding
Gebruikersavatar
Anton
Berichten: 2756
Lid geworden op: 17 okt 2005, 12:27
Locatie: Hengelo ov

Re: Schorsen, ontschorsen, en na de APK

Bericht door Anton »

Hoi,

Kleine aanvulling, als je (geschorst) gaat rijden geeft het dan ook even door aan de belasting, word je dan gecontroleerd dan krijg je geen naheffing.
Anders moet je achteraf weer moeite doen.
In het weekend kun je niet online ontschorsen, de site van de RDW werkt dan niet!

Groet Anton
Kwestie van gas geven......


Afbeelding
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten