Pagina 1 van 1

bevroren waterpomp

Geplaatst: 07 feb 2015, 10:22
door Hanomaad
Ik heb een Fiamma Aqua 8 pomp en alles eromheen is bevroren. Doets uiteraard niets nu. Ik vraag me af of het nog goed komt na ontdooien. Hij trekt ook nul stroom bij schakelen.

Geplaatst: 07 feb 2015, 11:38
door Arno Z
Het elektrische deel zal het wel overleven. Met een beetje geluk het pomp deel ook, maar die kans is kleiner.

Re: bevroren waterpomp

Geplaatst: 07 feb 2015, 13:57
door Yoni
het geen stroom trekken is nog al logisch door het uitzetten van het water is de druk schakelaar aangesproken!
Maar ik heb het ook wel eens gehad pomp overleefde het waterfilter was wel gescheurd.

Re: bevroren waterpomp

Geplaatst: 07 feb 2015, 14:19
door Hanomaad
Even laten opwarmen en dan weet ik meer. En de volgende camper krijgt een betere isolatie voor de leidingen rondom de pomp. Misschien een verwarmingselementje.

Re: bevroren waterpomp

Geplaatst: 07 feb 2015, 18:22
door Admin
Even een veelgehoord misverstand rechtzetten: isolatie zonder verwarming heeft geen effect.
Als je je camper een nacht in de vorst laat staan, zijn geïsoleerde waterleidingen net zo bevroren als niet-geïsoleerde. Als je voldoende energie tot je beschikking hebt, kun je een weerstanddraad met de leiding meevoeren. Dan is isolatie uiteraard wel heel belangrijk, wil je niet de buitenlucht (proberen te) verwarmen.

Re: bevroren waterpomp

Geplaatst: 07 feb 2015, 19:37
door Hanomaad
Mijn waterleidingen lopen zo'n beetje allemaal door mijn woongedeelte, dat nog niet eerder zo koud is geworden in de 4 jaar dat ik deze camper nu heb. Als ik mijn woongedeelte beter als geheel isoleer zal het hopelijk niet meer voorkomen. Doorgaans heb ik de camper alleen buiten in de vorst als ik er mee op pad ben, dus dan zal ik gewoon stoken. Alleen was het stoken nu dus niet voldoende...

Maar eerlijk gezegd zijn dit vooral lessen voor de nieuwe camper.

Re: bevroren waterpomp

Geplaatst: 07 feb 2015, 21:49
door paulv
Als je je camper niet gebruikt moet je gewoon al het water weg laten lopen, gebruik je hem wel dan zorgen dat het water boven 0 blijft.

Als ik hier in Frankrijk in de winter wegga (naar Spanje) doe ik dat ook. Om te zorgen dat er nergens maar dan ook nergens water blijft staan zet ik de (lucht)compressor op de leiding en open om de beurt alle kranen tot er alleen maar lucht uit komt.
Vroeger bleef er wel eens water staan in bv. de thermostaatkraan in de douche. Koste in het voorjaar toch weer een paar tientjes en een hoop ergernis.

Verwarmen van de watertanks deed in in de camper via de gasboiler met een ringleiding. Het warme water uit de kraan liep gewoon met een slang weer de watertank in tot die een graad of 5 was.

Groeten, Paul