Mijn campertje komt uit 1974 en is dus belastingvrij, ideaal als student. Maar dat betekent ook dat het opknappen van de bus met een beperkt budget gebeuren moet.
Voor degene die het interessant vindt maakt ik hier een verslag over hoe ik samen met mijn vrienden bezig ga met het tot leven brengen van mijn Hano.
Het begon in april 2013. Toen kocht ik mijn campertje in het zuiden van het land. In mei ben ik naar mn eerste "oldtimer festival" gegaan in Friesland.

Op deze foto is de bus nog onbewerkt en reed hij moeizaam. Na een grondige beurt aan de motor en een wasbeurt werd duidelijk dat de koets van de bus in teleurstellende staat was. Daar heb ik wat aan gedaan en weer nieuwe lak aangebracht.

Betere tijden.
Noodlot
Na een korte rit richting de oosterburen sloeg het noodlot toe. Vanuit het niets geratel vanuit de motorruimte, na de koppeling in trappen viel de motor meteen stil en werd het heel stil op de Duitse snelweg. De motor is vastgelopen..
Gelukkig kwam de ADAC snel en konden we stoppen met duwen.

Eenmaal thuis hebben we geprobeerd de schade te bekijken en te repareren. Maar de kans dat het toch niet een vastgelopen is werd al snel kleiner.

Na de zomervakantie zou ik beginnen met studeren, geen geld en geen tijd meer voor de bus.. Alleen nog een andere motor weten te scoren.
Na bijna 3 jaar pak ik het samen met een maat weer aan en wordt er snel voortgang geboekt. De motor op pallets gezet, tent eromheen gebouwd en het sleutelen kon beginnen.

Tent wordt opgebouwd.


Rode verf op de startmotor, omdat we wat anders wilden dan het standaard zwart. Concours staat redden we niet op een klein budget.

Schoongemaakt en er bleek geen spatje roest op het frame. De carrosserie is een ander verhaal.. Opgeschuurd, roestomzetter, zinkspray en mat zwarte lak. Dit wordt nog wel wat, en het is niet duur.





Nu de olie en de filters gekocht om de motor te laten draaien.
Updates volgen.
UPDATE:
Na een lange tijd sleutelen en prutsen is er veel vooruitgang geboekt. Bloed zweet en tranen en een flinke deuk in het budget verder zit de motor in de bus, dat was nog een heel gedoe zonder "professionele" hulpmiddelen. De club monteurs is inmiddels uitgebreid, op de een of andere manier heeft iedereen kriebels om met een dergelijke bus aan de gang te gaan.
De motor wilde maar niet starten op de pallet, het was een hoop gedoe. na stroom op de startmotor te zetten lukte het niet om de motor rond te krijgen. we hebben toen besloten om de startmotor open te maken, schoon te maken en eventueel te repareren waar nodig.


Uiteindelijk bleek het een massaprobleem te zijn, de startkabels die we hiervoor gebruikten bleken ongeschikt.
De motor heeft dus niet gelopen buiten de bus, na het plaatsen van een nieuwe startmotor en een nieuwe accu hebben we de motor terug in de bus geplaatst.






Hier beseften we nog niet wat een gepruts en gestress het zou worden!


Motor lag naast de motorsteunen...

Motor is geplaatst!
Het aansluiten van de motor was erg eenvoudig. Een OM615 is al makkelijk te vervangen door een OM616, maar er ontbraken nog wel wat onderdelen. De oude motor was erg gewillig in het bieden van oplossingen met betrekking tot onderdelen als moeren, ringen, stangetjes etc. De oude motor zal, wanneer kaalgemaakt, dienst gaan doen als tafel. Er wordt dan een plexiglas plaat boven op het onderblok geschroefd.
Na het oplossen van het probleem met de massa kregen we de motor niet aan, hij draaide wel rond, maar niet hard genoeg. Na verdere inspectie bleek de motor te gloeien en te starten op het zelfde moment. Er kon dus onvoldoende stroom naar de startmotor. Daarop hebben we de verbinding naar de gloeispiralen van de trekstarter afgehaald en er een tuimelschakelaar met relais tussen gezet. Het gloeien gebeurt nu dus niet meer via de trekstarter.
Toen kwam het moment dat de motor weer draaide. De motor startte niet op motorstart, maar gewoon na het gloeien op diesel uit de tank.
Hierop het koelsysteem weer proberen te dichten, maar al snel bleek de radiator lek. Gelukkig had in nog een tweede, maar die bleek helaas ook lek. De jacht op een nieuwe/gebruikte radiator gaat dus voort. De motor loopt, start snel en maakt geen bijgeluiden.
Om weer te kunnen rijden met de bus zijn er een paar klusjes die gedaan moeten worden. Tijdens het verplaatsen van de bus is al gebleken dat de remmen niet vast zitten, de banden houden hun lucht goed vast, en de motor zit stevig vast in de bus.
de belangrijkste klussen voor de nabije toekomst:
1) Een goede radiator plaatsen en aansluiten.
2) Hydraulische koppeling installeren. Dit bestaat uit een hoofdcilinder, hulpcilinder, leidingwerk en een reservoir. Hiervoor is tot nu toe nog geen oplossing bedacht.
Als de bus weer kan koelen kan de motor weer draaien, op temperatuur komen en de oude rotzooi kan eruit gespoeld worden. Na het installeren van de bediening van de koppeling kan er mee naar de APK worden gereden voor een puntenlijstje.
Meer updates volgen!