Pagina 1 van 1

Luifel aan de camper & Bus

Geplaatst: 09 aug 2006, 12:36
door berriaaf
Verschillende verhalen hoor ik over het aanwezig zijn van een luifel op een kampeerauto tijdens een APK keuring. De een heeft geen enkel probleem, de ander wordt afgekeurd i.v.m. de breedte, hoewel deze binnen de spiegelbreedte blijft.
Door gebruik te maken van vleugelmoerbevestiging wordt het gezien als lading?
Zo niet dan is het een vast deel van de auto?

Is dit niet een kromme redenering.

Een luifel demonteren gaat toch niet zomaar, omdat deze vrijwel altijd "gekit "zit ter voorkoming van waterlekkage.
Het rijden met een aanwezige luifel is weer wel toegestaan.

Wat zijn nu exact de keuringseisen ?

Ik heb wat keuringseisen opgezocht

Is het een bedrijfsvoertuig? dan geld onderstaande regel en zoals je kunt lezen wordt een luifel niet genoemd dus ook geen afkeur mogelijk.

Is het een personenvoertuig dan wordt ten eerste een breedte controle niet voorgeschreven maar het kan een uitstekend deel zijn wat bij aanrijding gevaar kan opleveren voor overige weggebruikers tenzij hij hoger dan 2,00 m boven het wegdek gemonteerd is.

Bij bedrijfvoertuigen geldt de volgende regel:

b. breedte van een voertuig:

de horizontale afstand tussen twee verticale vlakken die evenwijdig lopen aan het middenlangsvlak van het voertuig en gaan door de uiterste linker- en rechterzijde van het voertuig, gemeten in de stand van rechtuitrijden op een horizontaal wegdek; de spiegels en de bevestigingsdelen daarvan worden buiten beschouwing gelaten;
Tevens mogen bij de vaststelling van de breedte van bedrijfsauto's en aanhangwagens, als gevolg van 'Regeling meetmethoden massa's en afmetingen van bedrijfsauto's en aanhangwagens (staatscourant. 194/2001 en 186/2003), de volgende delen en onderdelen buiten beschouwing worden gelaten:

a. bandenspanningsmeters,
b. douaneverzegelingen, alsmede de voorzieningen hiervoor en de afscherming daarvan,

Toelichting

In de praktijk komt het erop neer dat het aspect douaneverzegelingen slechts betekenis heeft tijdens het gebruik van het voertuig op de weg en niet tijdens de APK. Alleen de door de douane aangebrachte daadwerkelijke verzegeling wordt buiten beschouwing gelaten.

c. flexibele spatlappen,
d. opklapbare treden,
e. richtingaanwijzers,
f. sneeuwkettingen,
g. stadslichten,
h. uitstekende flexibele delen van een goedgekeurde opspatinrichting overeenkomstig richtlijn 91/226/EEG.
i. verklikkerinrichtingen voor lekke banden,
j. voorzieningen voor het bevestigen van dekzeil en de afscherming daarvan,

Toelichting

Dit geldt ook voor schuifzeil inclusief spaninrichtingen maar uitsluitend voor onderdelen die nodig zijn voor het openen en sluiten van de zeilen t.b.v. het laden en lossen.

j1. voorzieningen voor indirect zicht en kijkhulpmiddelen,
k. zijmarkerings- en markeringslichten,
l. zijretroreflectoren,
m. de bollingen van de banden boven het wegdek,
n. in breedte uitschuifbare en uitklapbare delen, voorzover uitgeschoven of uitgeklapt, en
Toelichting

Bij de bepaling van de breedte worden deze delen in ingeklapte respectievelijk ingeschoven toestand meegeteld.

o. indien het een bus betreft:

- hefplatforms, oprijplaten en soortgelijke uitrustingen in bedrijfsklare toestand, voorzover zij niet meer dan 1 cm aan de zijkant uitsteken, en in geval van oprijplaten, de hoeken en de randen zijn afgerond tot een straal van respectievelijk minstens 5 mm en 2,5 mm.
- niet ingetrokken intrekbare zijdelingse geleidingsinrichtingen op bussen bestemd voor gebruik op geleide bussystemen.

Maar onze camper staat op kenteken als 2.50 breed nu weet ik het nog niet, mag ik de luifel nu vast of moet ik de luifel met vleugel moereno monteren zodat de luifel afneembaar is

Bertus

Luifel aan de camper & Bus

Geplaatst: 09 aug 2006, 12:49
door Arnold Smeets
Bertus,

Zoals vaker met dit soort dingen is de oplossing dichtbij: vraag even de APK keurmeester.
Hij hoort precies op de hoogte te zijn van de laatste stand van zaken. Een voertuig mag in de breedte beperkt afwijken door bijvoorbeeld een luifel.

Het verhaal van de vleugelmoeren is een gaatje in de wet, bij vaste montage hoort de luifel bij het voertuig, bij losse montage met vleugelmoeren kan het gezien worden als lading en daarvoor gelden weer andere regels.

Belangrijk in mijn advies hierboven is die laatste stand van zaken. Eenmaal geschreven teksten blijven vaak op internet staan zonder dat iemand zich er om bekommert, aanpassingen en wijzigingen worden niet meer doorgevoerd. De APK keurmeester hoort die aanpassingen en wijzigingen wel te kennen of te kunnen vinden. Bij twijfel kan hij bij een adviseur van de Innovam terecht.

Overigens: als een houder of eigenaar van een voertuig het niet eens is met een afkeur kan om herkeuring gevraagd worden bij de RDW.

Soms lijken wetten en regels krom te zijn en af en toe zijn ze dat ook nog een keer. Maar probeer zelf maar eens een tekst te schrijven die 100% waterdicht is, die alles afdekt wat je wilt afdekken en ook nog eens een keer begrijpelijk is en niet door de eerste de beste advocaat onderuit geschoffeld wordt!

Groet,


Arnold

Geplaatst: 09 aug 2006, 12:50
door Admin
... en ik maar denken dat al die chique carrosseriebouwers zo'n luifel alleen maar voor het mooi verzonken aanbrachten... :cry:

Geplaatst: 09 aug 2006, 13:53
door Frank.fjph
Dan is een 508 D KA (gesloten bestelwagen) toch makkelijk, mijn vorige week gekochte luifeltje blijft mooi binnen de voertuigbreedte....

:D :) 8)

Frank

Geplaatst: 18 aug 2006, 16:16
door yaco
Mijn bus werdt afgekeurd bij een steekproef omdat de breedtelichtjes ,die op de achterbumper zaten gemonteerd, buiten de maat viel dan die op het kentekenbewijs was genoteerd.Na verwijdering van de lampjes was alles goed.Nu moet ik dus voor iedere APK de lichtjes eraf halen om problemen te voorkomen.Er zijn dus keurmeesters van het RDW die op elke slak zout willen leggen!!Ook een oranje zwaailicht op een brandweerauto mag ook niet,niet functioneel volgens de heren.Maar goed net terug van 2600 probleemloze km door DK we kunnen weer aan 't werk.
Groetjes Yaco.