Pagina 1 van 1
Bandenmaat
Geplaatst: 21 mei 2007, 10:54
door africandreamers
Ok, ik heb lopen rondsnuffelen in oude berichten, leger websites, camperforums, maar ik snap het nog steeds niet: wat is nu de relatie tussen een band met maat 6.5 R 16 en b.v. 245/70 R 16?
Hoe kan ik bepalen welke banden met een notatie met schuine streep (zoals 245/70) op onze 16" velgen passen? Hoe vertalen die twee notatie systemen zich in elkaar?
En wat is de maximale breedte die onder een 508 bus (zonder bredere 608 as) past?
Groeten,
Fulco
Geplaatst: 21 mei 2007, 11:13
door Ben
geen bericht
Geplaatst: 21 mei 2007, 11:29
door africandreamers
Hoi Ben,
bedankt voor je snelle antwoord!
Dus als ik het goed begrijp betekent 8 R 16 dus eigenlijk 8/100 R 16? De hoogte is 100% van de breedte.
En als 245/70 al heel breed is, dan zal 265/70 wel helemaal te breed zijn?
Als standaard 205/75 R 16 is, wat is dan de maximale hoogte die ik kan bereiken? Zou dat b.v. 215/100 R 16 kunnen zijn?
Zoals je misschien weet ben ik op zoek naar de mogelijkheid om de bus zo hoog mogelijk op zijn wielen te zetten, en momenteel ben ik van mening dat 17,5" niet de oplossing is, ik probeer het bij 16" te houden.
Groet,
Fulco
Geplaatst: 21 mei 2007, 11:45
door Ben
geen bericht
Geplaatst: 21 mei 2007, 12:29
door africandreamers
Hoi Ben,
Ben schreef:africandreamers schreef:En als 245/70 al heel breed is, dan zal 265/70 wel helemaal te breed zijn?
Ongetwijfeld, als je al velgen kunt kopen voor die banden die onder je bus passen.
Ai, nieuw voor mij onbekend terein. Hoe breed mogen de banden zijn? Staat dat op de velg? Wat zou dan de maximale breedte kunnen zijn voor velgen?
Ben schreef:africandreamers schreef:
africandreamers schreef:
Zoals je misschien weet ben ik op zoek naar de mogelijkheid om de bus zo hoog mogelijk op zijn wielen te zetten, en momenteel ben ik van mening dat 17,5" niet de oplossing is, ik probeer het bij 16" te houden.
8 R17,5 scheelt met met 6.5 R16 ongeveer 5 cm, het vervelende is natuurlijk dat die 5 cm er ook aan de bovenkant bij komt.
Klopt, maar voorlopig vind ik dat nog niet erg. Maar om het simpel te houden, met 7.0 R16 win ik ten opzichte van 6.5 dus 0.5 inch hoogte, en met 7.5 R 16 dus 1 inch hoogte, ongeveer 2,5 centimers.
Maar deze banden worden met elke inch hoger dus ook een inch breder! Dus hoe weet je dan wat past? Er zal wel ruimte zijn, maar genoeg voor 1 inch?
Groetjes,
Fulco
Geplaatst: 21 mei 2007, 13:23
door Ben
geen bericht
Geplaatst: 21 mei 2007, 23:27
door Ary
Hio Felco pas op met je banden expirement.de max bant die je kunt monteren is 195/? 16 altans achter.
anders komen de banden tegen elkaar aaan onder belasting.
waar door de themp enorm stijgt en je weet wat er dan gebeurt Bam!!!!!
voor mag max 215/?16 onder de standaart velg anders buigt de wang te veel en weer de oploop van de themp.
Geplaatst: 22 mei 2007, 00:56
door africandreamers
Hoi Ary,
bedankt voor je raad, met zeer concrete getallen (staat dat in een handboek? Eigen ervaring?). Even rekenen leert dan dat 7,5 R16 het maximum zou zijn wat er onder kan. Want belasting krijgen we zeker en ik wil voor en achter dezelfde maten. Of dus 195/? R16, met dat vraagteken dus zo groot mogelijk.
En leuk, je zegt standaard velg. Nu weet ik dat er ook splitvelgen zijn, voor met binnenband, maar zijn er dan ook andere velgen voor de 508?
Groet,
Fulco
Geplaatst: 22 mei 2007, 14:03
door melhof
Het banden verhaal... ook een tijdje mee bezig geweest vorig jaar.
In de praktijk: hoe groter de banden hoe lekkerder het rijd en harder.
Maar ook meer verbruik...
Ik las ook ergens een waarschuwing dat als je boven de 3% grootte van de toegestane band uitkomt je remmen minder goed werken.
Groter kracht moment...
Lijkt me ook logisch maar 3% wel aan de erg voorzichtige kant.
Als je in de 215/75/R16 maten gaat zoeken zul je ook 215/R16 tegen kunnen komen. Als er niets staat betekend het hier juis 75%. Deze zijn dus aan elkaar gelijk...
Ja, ze maken het niet makkelijker.
Als je velgen voor de TN modellen hebt zoals de 207, 307 etc. Kan er C achter staan: bv. 215/R14C
Dit betekend een speciale velgrand voor extra zware load index.
Je moet dan ook een band met C er achter hebben.
Hier een paar handige banden maten calculators:
http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
http://www.1010tires.com/TireSizeCalculator.asp
Hieronder stukjes over banden die ik toen her en der verzameld heb:
Klapbanden :
Campers belasten de banden erg en soms zijn de gebruikte banden te oud. Hierdoor is de kans op een klapband groter dan bij een gewoon voertuig. Bij een klapband, vooral van een voorwiel, wordt een wagen meestal onbestuurbaar. Dit komt omdat de rubberband op de velg fladdert en er zelfs helemaal kan aflopen. "Tyron flat tyre protection" is een systeem dat zorgt dat de wagen bestuurbaar blijft zodat rustig een geschikte stopplaats opgezocht kan worden. Het is een metalen strip met doppen die voorkomt dat de band in de montageruimte van de velg raakt.
Producenten:
-Michelin, een oude getrouwe
-Maloya, Zwitserland : Maloya Quadris voor bestelwagens : stil, comfortabel, goede wegligging, sneeuwlossend profiel, 4-seizoenenband, hoge slijtvastheid en uitsteknde grip op nat wegdek, hoog draagvermogen, tot 170 km/h (index R).
Tips, waar moet men op letten:
-Het is een goede gewoonte en een kleine moeite om voor elke start van een rit, visueel de banden even te bekijken.
-Laat de wielbasis van elke (ook van een nieuwe) camper elektronisch uitlijnen en zo goed mogelijk afstellen in een bandenwerkplaats of garage. Dit gebeurt veel te weinig! De kleine kosten worden ruimschoots teniet gedaan door het voorkomen van ongewone slijtage en kosten. Een controle na 50.000 km, na een ongevalletje, na het gebruik op erg slechte wegen, ... is aan te raden.
-Laat de wielen altijd uitbalanceren na elke handeling (nieuwe band, verleggen van een wiel, het dichten van een lek, ...)
-Wissel de wielen om de 15000-20000 km: de voorwielen achter plaatsen en omgekeerd, aan dezelfde kant van het voertuig. Een andere tip kan zijn het reservewiel na 15.000 km onder het voertuig te doen, en daarna elke volgende 15.000 km een ander wiel & band als reservewiel te gebruiken. Hierdoor verslijt het reservewiel eveneens en kan 1/5 meer kilometer gereden worden met een bandenstel.
-Meet geregeld de bandendruk met koele banden (vb ’s morgens voor een rit).
-Bezuinig niet op banden: de wegligging, het rijcomfort, de duurzaamheid en de veiligheid. Het is verstandig om steeds 4 dezelfde banden te monteren.
-Zorg voor een goede verdeling van het gewicht in het voertuig: verdeling links en rechts en verdeling voor en achter. Zware zaken worden zo laag mogelijk gestapeld. Lichte zaken kunnen in de bovenkastjes. De kant waar de watervoorraad bewaard wordt slechts aanvullen met lichte zaken. Houdt u ook rekening met de plaats waar de brandstof zich bevindt.
-Opgepast voor de gewichtsverdeling vooras en achteras. Bij achterwiel aandrijving moet er ook voldoende neerwaartse druk op de achterwielen aanwezig zijn. Wie teveel vooraan laadt, zal het trekvermogen en het bestuurbaar houden van het voertuig verminderen, de bandenslijtage verhogen.
-Een anti-lek drukbus is meestal niet voldoende om een band van een camper op juiste spanning te kunnen brengen. Er zijn grote anti-lek bussen in de handel of u gebruikt er twee. Dit is echter een dure oplossing. De hulp is tijdelijk en niet gegarandeerd: slechts kleine lekken kunnen tijdelijk worden verholpen. Dit systeem is wel nuttig om snel uit een gevaarlijke situatie te komen (tunnel, ...).
-Zorg er voor om steeds de juiste wielmoersleutel in het voertuig te hebben. Een stuk gasbuis van 60-80 cm dat erop past als verlengstuk om voldoende kracht te kunnen gebruiken.
-Banden verslijten maar verouderen ook. Vervang de banden ook als ze niet versleten zijn- en zeker als de banden 8 jaar oud zijn of kleine scheurtjes (ouderdom) in het rubber vertonen!
-Het rubber van banden wordt aangetast door de UV-straling van de zon. Het is dus altijd goed om de banden te beschermen tegen sterke zonnestraling.
-Tubeless banden niet repareren door er een binnenband in te doen. De warmteafvoer tijdens het rijden is hierdoor minder goed.
-Het op spanning pompen van Camper banden met stikstof in plaats van met gewoon lucht heeft enkele voordelen maar is niet goedkoop (3 tot 5 euro per band). Het drukverlies is drie keer minder dan met lucht opgepompte banden. De inwendige condensatie is bijna onbestaande (stikstof bevat geen vocht) zodat de velgen minder roesten en de banden minder snel verouderen. Stikstof warmt minder op dan lucht tijdens het rijden, wat het risico op een klapband vermindert. Doordat met stikstof gevulde banden beter op spanning blijven, resulteert dit is een brandstofbesparing en een beter weggedrag van het voertuig.
-Wie gewone banden en winterbanden heeft, moet er rekening mee houden dan beide een langere tijd goed zullen blijven maar hierdoor ook ouder kunnen worden. Het opslaan van de niet-gebruikte banden vraagt natuurlijk opslagruimte. Het wisselen van met stikstof gevulde banden (leeg laten lopen om de band van de velg te halen en het weer oppompen van de gemonteerde band) is niet goedkoop.
-De profieldiepte van de winterbanden moet minimum 3 tot 4 mm zijn anders verdwijnen de voordelen.
-Banden mogen niet in aanraking komen met chemicaliën of olie.
-Om een velg opnieuw te spuiten, demonteert u de band en het ventiel. Laat de nieuw gespoten velg minstens 24u drogen.
-Wanneer u de camper in de winter stalling zet, verhoog de bandenspanning met +- 0,2 bar. Het is aan te raden om de camper omhoog te brengen zover dat de wielen van de grond te zijn.
Suc6,
Melchior
Bandenmaat
Geplaatst: 22 mei 2007, 17:39
door Arnold Smeets
Let op: in de typegoedkeuring van je auto staat welke maat of maten banden je mag gebruiken. Als je hier buiten gaat heb je kans dat je een groter deel van de schuld aan een onverhoopt ongeval aan je toebedeeld krijgt. Immers: de auto en dus ook de reminstallatie zijn volgens bepaalde specificaties uitgelegd en je kunt daar met fors andere banden te ver overheen gaan.
Laat je dus altijd door een deskundige adviseren!
Groet,
Arnold
Geplaatst: 24 mei 2007, 09:11
door africandreamers
Beste mensen,
ik zou eventueel kunnen komen aan 7.50 R16 wielen. Hiermee kom je effectief zelfs nog iets hoger te staan als met 8.0 R 17,5. Alleen de banden zijn van het merk Arrow? Heeft iemand daar toevallig ervaring mee?
Groet,
Fulco
Geplaatst: 24 mei 2007, 09:21
door mfellman
Is dat niet de B-pirelli?
Volgens mij verkoopt Kwikfit ze ook vrij veel als goedkopere band voor de auto's.
Marc
Geplaatst: 24 mei 2007, 13:43
door melhof
Yep, wel eens van gehoord of op banden zien staan.
Maar is een echt B merk.
Zal zeker niet prijzig zijn. Maar lijkt me niet te kunnen tippen aan duurdere banden.
Moet je trouwens niet banden met extra profiel hebben voor de moderwegen?
Groet,
Melchior
Bandenkeuze
Geplaatst: 16 jul 2007, 11:25
door africandreamers
Hallo mensen,
ik heb uiteindelijk besloten om gewoon bij 6.50 16" te blijven. Met als voordelen een stabieler gevoel op de weg en in Afrika goed verkrijgbare vervanging (een een heel stuk goedkoper omdat ik geen nieuwe velgen hoef aan te schaffen). Nadeel dat we niet hoger komen (de andere voordelen vond ik niet noemenswaardig).
Doorslaggevend waren uiteindelijk de opmerkingen van diverse personen over de mogelijk verminderde stabiliteit van de hogere varianten en de informatie over de banden die in Afrika leverbaar zijn.
Dus vorige week de voorbanden vervangen door nieuwe. Achter blijven we nog even doorrijden met de oude banden, totdat deze een stuk verder opgesleten zijn (dit zijn goede banden van zo'n 10 jaar oud, geen zichtbare haarscheurtjes en goed profiel. Achter ben ik een stuk minder bang voor klapbanden).
Fulco
Geplaatst: 23 aug 2007, 17:56
door winand
Zo, dit topic weer eens tot leven roepen
Het blijft toch een ondoorzichtig verhaal voor mij.
Ik ga in de winterperiode in de sneeuw werken, en mijn bus gaat mee.
Je raad het al, ik het sneeuwkettingen nodig.
Ik rij nu op 6.50R16 banden.
Nu zie ik op marktplaats een interessant aanbod:
4 winterbanden 215/75R16 met bijbehorende nieuwe sneeuwkettingen.
Kan ik deze winterbanden op mijn 16 inch velgen monteren? (desnoods met binnenband)
Wie kan uitsluitsel geven?
(N.b. ik lees dat 6.50R16 gelijk is aan 6.50/100R16, maar als ik de inches omreken naar mm zou dit 165/100R16 moeten zijn. Mijn banden zijn toch wel breder dan 16,5 cm?)
uitsluitsel nooit
Geplaatst: 23 aug 2007, 18:23
door DVIII
het is een beetje vragen naar de bekende weg, waar zitten die 215 banden normaal onder , meestal onder een terreinwagen en hoeveel koordlagen en draagkracht hebben de banden. dat is voor jou belangrijk
een 215 band mag niet passen onder een 6,50 16 omdat een 6,50 een vrij smalle band is . 6,5 inch is maar een kleine 170 mm en dat is een normale band voor een 508 ( de 6,00 band van de 406 is dus maar 160 mm breed) . Maar terug op de theorie de velg is bepalend voor de band die erop past. Een 508 velg is een J51/4 dacht ik zo ( correct me when i'm wrong ) daar mag een 6,50 band op , maar ook een 6,00 . Bredere banden die uiterlijk breder zijn maar wel op de velg mogen en passen kunnen ook , maar de bus moet wel door de banden gedragen kunnen worden.
( is ongeveer 2250 pond per band ). Voor bussen ouder dan 1995 moet er een goedgekeurde band op de velg gemonteerd zijn bij de apk keuring en binnenkort moeten die banden ook een E keur hebben
of is dat al zo ( ? ) .
Voor oudere bussen is er geen richtlijn dus ook geen ver/ of gebod. alleen kun je zelf en andere mensen lelijk laten verongelukken als je prutsbanden onder je bus monteert . In het buitenland ben je wel strafbaar als je verkeerde ( te lichte) banden monteert .
Sneeuwkettingen moeten bij je banden passen , anders zitten ze te strak en "lossen" ze geen sneeuw , of lopen ze er af .
Ik heb in frankrijk de juiste kettingen gevonden en daarom is de breedste band die ik monteer 195, en dan ook nog op 609 velgen.
Geplaatst: 24 aug 2007, 21:31
door winand
Poe, een heel verhaal..
De banden komen onder een andere (moderne hymer geloof ik) camper vandaan, dus met de draagkracht zal het wel goed zitten denk ik.
Alleen, als ze niet passen schiet ik er toch niks mee op.
Als ik naar de sneeuwkettingen kijk, welke xx/xxR16 maten zouden dan ook passen om mijn 6.50R16 ?
Daar zou wel een rekensommetje voor zijn om dat te bepalem ofzo?
Ik heb wel bandenmaat calculatopren gevonden op internet, maar de ouderwetse xxRxx notatie ondersteunen deze niet.
vervolg
Geplaatst: 24 aug 2007, 22:24
door DVIII
ja dat verhaal heeft nog een staartje , namelijk als je een te brede hielmaat ( dat is de breedte van de velg (hiel) banden op te smalle velgen monteert zal de klemming niet optimaal zijn , ik zal eens spieken tussen de oude wielen wat het verschil is tussen de 508/608 en de 609 velg ( die evt wel 215 kan herbergen)
en ja , ik zou het ook leuker vinden als het wat simpeler was , maar de bandenboeren van tegenwoordig houden niet van oude (6.50) maten en willen niet meewerken aan een verkeerde montage.