Pagina 1 van 1
Slijtage veren
Geplaatst: 01 aug 2007, 16:36
door africandreamers
Goeiedag,
Misschien een inkopper, maar slijten veren als je bus stilstaat? Ze staan dan onder druk door het gewicht van de bus, maar ze slijten natuurlijk nooit zo veel als onder een rijdende bus. Ofwel, veren onder zo'n legerbus, die nauwelijks kilometers gedraaid heeft, zijn die zo goed als nieuw?
Groet,
Fulco
lood
Geplaatst: 06 aug 2007, 18:59
door DVIII
Fulco , veren worden aangetast door kosmische straling , verpak daarom de veerpakketten in bladlood , elk jaar op de eerste dag van de vierde maand moet je laten controleren of de bescherming nog in tact is bij de RDW .
Geplaatst: 06 aug 2007, 19:47
door Frank.fjph

nog een (iets serieusere) reaktie: De enige keer dat dit onderwerp mijn aandacht had was bij een brandweerkorps dat de watertankwagen buiten het bosbrandseizoen op steunpoten zette om zo het doorzakken van de vering van het lang stilstaande voertuig te voorkomen........
Dat was een voormalige melktankwagen die geheel volgeladen (bijna :( ) altijd stilstond met het maximaal toelaatbare voetuiggewicht, dus als jouw busje nu 5800 kg weegt zou ik het overwegen.
Frank
Geplaatst: 06 aug 2007, 21:51
door DVIII
sorrie Fulco, maar je hoeft je geen zorgen te maken om het feit dat de veren onder je auto verouderen , er zijn nog duizenden frisse veren te koop of te krijg en als je werkelijk door je veren gezakt bent , plaats je gewoon een oproep. geen slapende luxe problemen wakker maken dus.
je kunt er wel iets aan doen , maar of het nodig is ?
Geplaatst: 06 aug 2007, 22:27
door A_A
Hm volgens mij bedoeld Fulco juist te vragen of veren die onder een auto weg komen die voornamelijk stil gestaan heeft daarvan door gezakt kunnen zijn oid.
En of dat kwaad kan of dat het minder slijtage veroorzaakt als rond rijden.
heel technisch
Geplaatst: 06 aug 2007, 22:57
door DVIII
nou dan maar eens inhoudelijk, verenstaal blijft in conditie als het beweegt, inferieur verenstaal breekt en nog slechter staal gaat achteruit naarmate de tijd verstrijkt ( verliest zijn stijfheid), en wel veel sneller dan kwaliteits verenstaal.
hoe langer er een bepaald product , zoals veren voor 508 etc bussen gemaakt wordt hoe beter het product wordt, dus je kunt er vanuit gaan dat de veren met een serie nummer 309 en 310 erg goed zijn qua qualiteit en continuiteit ( na 18 jaar productie), kortom een betrouwbaar product.
als deze veren vanonder een opgeslagen voertuig komen is het slechts een beetje van belang of de wagen zwaar of licht beladen was omdat de achteruitgang wordt bevorderd door stilstand , maar niet in zulke grote mate dat je er wakker van moet liggen. het blijft een goed product.
als ik veren uit de opslag ( dus losse veerpakketten) monteer heb ik vaak moeite met het monteren omdat de (onbelaste) veer krommer trekt naarmate de tijd verloopt. ook nieuwe veerpakketten hebben dat euvel. die moet je met geweld op zijn plaats trekken ( in een klem, rechter maken voor montage .) .
elke veer heeft zijn eigen elasticiteits index die pas samengesteld ( in een pakket) een bepaald gewicht kunnen dragen.
een 508 is een 4,7 tons voertuig ( met zijn zeven bladen) en een 508 terug gekeurd en met 3,5 ton als maximaal gewicht heeft dus slechts vijf bladen in het pakket. (bv. 880 kg laadvermogen tegen 2080 kg)
het verhaal van de waterwagen van de brandweer is een typiesch geval van boeren logica , ( daar heeft veel brandweer last van)
of het is waar dat dat wagen doorzakt ( waarvoor er meer veerbladen zouden moeten komen) of het is een overdreven verhaal . en als de veren van de brandweer water wagen doorzakken omdat ze belast zijn hoort dat zo . het opbokken van de wagen is slechts een tijdelijk effect en de veer zal heel snel weer terugzakken in de beladen toestand.
Geplaatst: 07 aug 2007, 01:13
door Frank.fjph
Het was maar een annekdote maar wel uit eerste hand........ en brandweerlogica daar kan ik me wel wat bij voorstellen

Geplaatst: 07 aug 2007, 20:42
door winand
Mijn bussie heeft ook last van versleten veren.
Hij helt erg naar links over zonder dat deze kant zwaarder beladen is. Hoewel de bladveren links en rechts even oud zijn (ga ik even vanuit) heeft het linker pakket duidelijk aan veerkracht ingeleverd.
Deze zomer ga ik 7 bladen monteren (nu 5) en hoop dat ie dan recht staat 8) en iets minder waggelt bij kuilen en dus beter rijd.
Geplaatst: 08 aug 2007, 00:33
door africandreamers
Hoi allemaal,
@winand: dat is precies wat wij ook van plan zijn, en voor vergelijkbare redenen
@DVIII: toch is het voor ons niet makkelijk een gelijk stel veren te vinden wat betrouwbaar beter is dan de onze, zonder ze er eerst onder te zetten.
Nu is het tijd voor vakantie, dus als jullie een witte bus met rode strepen voorbij zien scheuren, zwaaien!
Groetjes,
Fulco en Marielle
tip
Geplaatst: 12 aug 2007, 07:40
door DVIII
als het echt heel erg is dat de bus overhelt, check dan in elk geval of er geen bladen gebroken zijn, dat is soms erg moeilijk te zien , maar als de bus scheef hangt is dat soms ook aan de hand.