Pagina 1 van 1
Dixon Bate
Geplaatst: 01 apr 2005, 21:18
door De Rooie Reus
Al langere tijd denk ik eraan om een Nato-haak (in plaats van een gewone trekhaak) op de Mercedes te (laten) monteren. De specificaties van de haak staan al jaren vast en er is maar 1 producent die ze levert.
Met verschillende leden van de vereniging (en met de RDW en Daimler-Benz) heb ik al gecorrespondeerd maar dat waren leden die er zelf (nog) geen gemonteerd hebben. Wat ik inmiddels wel weet is dat ze goedgekeurd kunnen worden door de RDW. Ik vraag me echter af of er al iemand van de vereniging rondrijdt met deze haak en als dat zo is of die nog advies voor me heeft.

Geplaatst: 02 apr 2005, 14:19
door Admin
Waarom zou je in vredesnaam een NATO-koppeling willen monteren? Dit type is niet goedgekeurd voor toepassing in het snelverkeer (de militaire autoriteiten staan, zoals bekend, boven de wet). Dit heeft allemaal niets met constructie, stevigheid of gezond verstand te maken!
Als je zo'n leuk militair aanhangertje uit de dump achter een burgervoertuig hangt, heb je grote kans dat je binnen de kortste keren door een overijverige diender van de weg geplukt wordt.
(Je kunt natuurlijk wel een nieuw 40 mm oog aan de dissel (laten) lassen en een goedgekeurde vangmuil monteren. 50 mm of 57,5 mm lijken me wat "heavy" voor een Düsseldorfer.)
Overigens is het beslist niet zo, dat er maar één fabrikaat zou zijn. Kijk even op het internet en je kunt ze in de webwinkeltjes van Ringfeder, Rockinger, GDW en waarschijnlijk nog 10 andere fabrikanten kopen.
Er bestaan wel EC94/20 goedgekeurde combi-koppelingen: een bolkop voor 3500 kg bovenop en een 25 mm pen voor het rangeren van aanhangers eronder.
Rockinger (en ook GDW en waarschijnlijk nog andere fabrikanten ook) levert nog de "VARIOBLOC", een universele opbouwbasis, waarop met vier bouten naar keuze een 50 mm kogel, een 40 mm vangmuiltje of een 76 mm NATO-koppeling gemonteerd kunnen worden.
Houdt je wel rekening met de houderschapsbelasting die omhoog gaat als je een trekhaak op een grijs kenteken laat bijschrijven, zelfs al heb je geen aanhanger.
Groeten,
Ernst
Nato-koppeling
Geplaatst: 03 apr 2005, 16:37
door De Rooie Reus
Hallo Ernst,
Volgens de RDW worden ze gewoon goedgekeurd (afhankelijk natuurlijk van de constructie) en de ex-leger aanhangers met trekoog, oplooprem en kenteken zijn ook te koop. En wat mij makkelijk lijkt is dat de treeplank gewoon kan blijven bestaan en dat ik geen vervaarlijk grote vangmuil aan de wagen hoef te hangen.
Ik zal het traject zo lopen dat ik eerst de koppeling laat keuren en dan pas een aanhangwagen ga zoeken. Ik laat het nog weten op het forum.
Groeten van,
Martin
Re: Nato-koppeling
Geplaatst: 03 apr 2005, 17:26
door Admin
Martin Sanders schreef:Volgens de RDW worden ze gewoon goedgekeurd
Dat is nieuw voor mij. Ik zou, als ik jou was, de RDW vragen schriftelijk op te geven welke fabrikaten NATO-haken een typegoedkeuring hebben en tot welk gewicht (onder de 750 kg niet nodig). Dan voorkom je dat je later tegen onaangename verrassingen aanloopt.
Een goedgekeurde vangmuil achter de Düsseldorfer hoeft niet zo'n grote te zijn. Een 3500 kg type zie je op
http://www.sittig.nl/images/vangmuil.jpg
Maar als je een goedgekeurde NATO-haak met -oog kunt toepassen. kun je onverslijtbare aanhangertjes kopen voor relatief weinig geld!
Ik zou het op prijs stellen als je me op de hoogte wilt houden.
Groeten,
Ernst
Geplaatst: 03 apr 2005, 20:18
door De Rooie Reus
Hallo Ernst,
Het vervelende is dat je vraag aan de RDW altijd door een anonieme medewerker beantwoord wordt en als die schrijft:
________________________________________________________________________________________________________________________
"Het voertuig hoeft na montage van de Nato-koppeling niet ter keuring te worden aangeboden, omdat op het kentekenbewijs met kenteken 44-BK-FF de maximum te trekken massa's zoals deze door de fabrikant van uw voertuig zijn opgegeven reeds vermeld zijn.
Als gebruiker dient u ervoor zorg te dragen dat u de waarden vermeld op het kentekenbewijs niet overschrijdt.
Ik vertrouw erop u hiermee van dienst te zijn geweest.
Met vriendelijke groet,
Medewerker Klantenservice RDW"
________________________________________________________________________________________________________________________
dan vertrouw ik dat toch niet helemaal.
Maar ik ga het t.z.t. toch proberen en zal het nog laten weten.
groeten van
Martin
Haken en Ogen
Geplaatst: 15 apr 2005, 09:04
door De Rooie Reus
Hoi Ernst,
Ik ben inmiddels een stap verder.
De RDW 's-Hertogenbosch - de heer Kalf - verklaart dat de nato-trekhaak niet gekeurd hoeft te worden: tijdens de jaarlijkse apk wordt bekeken hoe de constructie is en of die aan de voorwaarden voldoet. Keuringen onder de 3.500 kg worden niet meer gedaan volgens de technische man (als de gewichten tenminste op het kenteken staan). Het is je eigen verantwoordelijkheid hoe je de constructie aanpakt.
SMB in Genderen maakt voor mij dezelfde constructie als waar nu de abschleppkupplung aan bevestigd is omdat de montagegaten iets anders liggen.
Als dit de oplossing zou zijn dan is dat misschien een goedkopere dan een burgertrekhaak omdat een 2e hands nato-haak voor ongeveer 35 euro te koop is. De haak was bij mijn weten in Duitsland al toegestaan op de openbare weg zodat de europese richtlijn m.b.t. de uitwisselbaarheid ook op deze haak van toepassing is.
Vriendelijke groet,
Martin
Geplaatst: 15 apr 2005, 11:40
door berriaaf
Martin
Zoek je een haak om iets voort te trekken, of zoek je een sleephaak of gewoon een haak waar je alles aan kunt hangen wat op wielen staat.
Bertus
Haken
Geplaatst: 15 apr 2005, 18:29
door De Rooie Reus
Hoi Bertus,
Ik zocht gewoon naar iets om een aanhangwagen aan te hangen. Ik wilde de treeplank in stand houden en bij gewone trekhaken is dat moeilijk. Daarbij komt dat ik een zwak heb voor die ex-defensie aanhangers waarvan sommigen net zo oud zijn als ik.
Zodra ik er een op de kop getikt heb zet ik een foto van het samenstel op het forum.
Groeten van
Martin
Voor GerardM
Geplaatst: 08 mar 2006, 11:24
door De Rooie Reus
aanhangwagenkoppeling
Geplaatst: 09 mar 2006, 12:25
door Arnold Smeets
Martin,
Namens Dubbellucht kom ik regelmatig bij de Fehac.
Bij de Fehac zijn meerdere clubs aangesloten die zich richten op militaire voertuigen. Uit opmerkingen maak ik op dat er verschillende typen voormalige legeraanhangwagens zijn die in het recente verleden op kenteken gezet hadden moeten worden en waarvoor dat nu niet meer kan.
Zorg ervoor dat je weet wat nodig is en wat mogelijk is voordat je zo'n aanhangwagen koopt en vervolgens ontdekt dat je er niet meer mee mag rijden!
Groet,
Arnold
Aanhangers
Geplaatst: 09 mar 2006, 13:11
door De Rooie Reus
Hallo Arnold, bedankt voor je meedenken,
Er is bij de Fehac een actie geweest om militaire (vaak ongeremde) grotere aanhangers alsnog op kenteken te laten zetten. Die ahw's mogen dan (voor zover ik weet) alleen achter een historisch militair voertuig rijden en krijgen die aantekening ook op het kentekenbewijs. Het is een eenmalige actie geweest omdat er nogal wat ongeremde aanhangers waren die nog geen kenteken hadden en daardoor een verwaarloosbaar gewicht aan lading mochten meevoeren (tmm<750 kg bij een eigen gewicht van ongeveer 630 kg).
De geremde aanhanger die ik vorig jaar aangeschaft had, was al voorzien van een eigen kenteken (individuele keuring bij de RDW etc). Ik denk niet dat er nog veel meer van dit geremde type op de markt zijn en het lijkt me ook niet verstandig om met een zwaardere ongeremde te gaan rijden.
Groeten van
Martin
Geplaatst: 09 mar 2006, 14:23
door GerardM
Okee, maar als ik maar zorg dat ik met de tmm onder de 750 kg blijf dan speelt bovenstaande regeling niet, toch ?
Groet,
Gerard
Wetgeving
Geplaatst: 09 mar 2006, 15:39
door De Rooie Reus
Hallo Gerard,
Het is terug te vinden in de wet. Het Voertuigreglement zegt dat een ongeremde aanhanger - achter een 508 - niet zwaarder mag zijn dan 750 kg (lid 3b) en de Wegenverkeerswet zegt dat een zwaardere aanhanger een typegoedkeuring kan hebben of individueel gekeurd moet worden.
(Als je een zwaardere aanhanger ontdoet van alle typeplaatjes/specificaties op de as dan wordt het ook een maximaal 750 kg-aanhanger, doe je dat niet dan mag je geen witte kentekenplaat voeren)
Voertuigreglement
Artikel 3.2.10
1. De toegestane maximum massa van samenstellen van een personenauto die in gebruik is genomen na 31 december 1995 en een aanhangwagen moet voldoen aan het bepaalde in richtlijn 92/21/EEG.
2. De toegestane maximum massa van samenstellen van een personenauto die in gebruik is genomen voor 1 januari 1996 en een aanhangwagen mag niet meer bedragen dan de door de fabrikant van de personenauto voor het samenstel van voertuigen opgegeven toegestane maximum massa.
3. De toegestane maximum massa van een door een personenauto die in gebruik is genomen voor 1 januari 1996 voort te bewegen aanhangwagen mag niet meer bedragen dan:
a. de daarvoor door de fabrikant van de personenauto opgegeven toegestane maximum massa, en
b. indien het een ongeremde aanhangwagen betreft, niet meer dan 750 kg en niet meer dan:
1°. de helft van de massa in bedrijfsklare toestand van de personenauto indien de personenauto in gebruik wordt genomen na 31 december 1994, of
2°. de helft van de ledige massa van de personenauto, vermeerderd met 50 kg, indien de personenauto in gebruik is genomen voor 1 januari 1995.
Wegenverkeerswet:
Hoofdstuk III. Toelating tot de weg
§ 1. Algemene bepalingen
Artikel 21
1. Bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen categorieën van voertuigen, voertuigonderdelen, uitrustingsstukken en voorzieningen ter bescherming van weggebruikers en passagiers dienen te zijn goedgekeurd voor toelating tot het verkeer op de weg. Onder de aan te wijzen categorieën van voertuigen vallen in elk geval de nader bij algemene maatregel van bestuur omschreven:
a. personenauto's,
b. bedrijfsauto's, waaronder: bestelwagens, vrachtwagens en bussen,
c. motorfietsen,
d. driewielige motorrijtuigen,
e. bromfietsen, en
f. aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg.
2. De goedkeuring kan worden verleend als typegoedkeuring, dan wel, met betrekking tot voertuigen, als goedkeuring voor een individueel voertuig.
Geplaatst: 09 mar 2006, 15:58
door GerardM
GerardM schreef:Okee, maar als ik maar zorg dat ik met de tmm onder de 750 kg blijf dan speelt bovenstaande regeling niet, toch ?
Het antwoord is dus ja gebaseerd op bovenstaande wetgeving. Dank daarvoor Martin en ik geloof je meteen, echter toch nog een detailvraag want het Voertuigreglement spreekt van personenwagen terwijl onze ambu's toch als bedrijfswagen gekentekend staan. Is dit artikel dan wel geldig ?
Groet,
Gerard
Bedrijfswagens
Geplaatst: 09 mar 2006, 16:34
door De Rooie Reus
Je hebt helemaal gelijk Gerard, als het een bedrijfswagen is, is lid 2.e van toepassing
Artikel 3.3.10
1. De toegestane maximum massa van bedrijfsauto’s alsmede de toegestane maximum massa van samenstellen van bedrijfsauto en aanhangwagen mogen niet meer bedragen dan:
a. 50 000 kg,
b. de door de fabrikant van de bedrijfsauto voor de bedrijfsauto onderscheidenlijk voor het samenstel van voertuigen opgegeven toegestane maximum massa,
c. vijf maal de toegestane maximum last onder de aangedreven as of assen,
d. de ten aanzien van het remsysteem van het trekkend motorrijtuig toegestane maximum massa, en
e. indien de bedrijfsauto na 30 juni 1967 in gebruik is genomen, het vermogen van de motor, vastgesteld volgens richtlijn 80/1269/EEG (PbEG 31 december 1980, L 375), gedeeld door de factor 3,68 * 10-3kW/kg.
2. De toegestane maximum massa van een door de bedrijfsauto voort te bewegen aanhangwagen mag niet meer bedragen dan:
a. de daarvoor door de fabrikant van de bedrijfsauto opgegeven toegestane maximum massa,
b. de daarvoor ten aanzien van de sterkte van de koppeling toegestane maximum massa,
c. de daarvoor ten aanzien van de sterkte en de bevestiging van de delen van het chassisraam waaraan de koppeling is bevestigd, toegestane maximum massa,
d. de daarvoor ten aanzien van het remsysteem van het trekkend motorrijtuig toegestane maximum massa, en
e. de helft van de ledige massa van de bedrijfsauto met een maximum van 750 kg indien het een ongeremde aanhangwagen betreft.
Je kunt dus zelf een aanhangwagen bouwen met een tmm < 750 kg als je maar rekening houdt de eisen van de wet : deugdelijke bevestiging van alle materialen, spatschermen, hulpkoppeling etc.
Want zoals we op rijles hebben geleerd:
Belangrijkste artikel van de Wegenverkeerswet:
§ 1. Gedragsregels
Artikel 5
Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.
Re: Bedrijfswagens
Geplaatst: 09 mar 2006, 17:32
door GerardM
Martin Sanders schreef:
Want zoals we op rijles hebben geleerd:
Belangrijkste artikel van de Wegenverkeerswet:
§ 1. Gedragsregels
Artikel 5
Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.
Juist en bedankt, ik zal er aan denken als ik straks door de regen naar huis fiets :(