Pagina 1 van 1
dynamo vermogen
Geplaatst: 21 sep 2007, 12:26
door leo609
Een vermogens vraagje
Ik zag in een boekje over auto elektra dat je bij het plaatsen van accu's rekening moet houden met de capaciteit van je dynamo. Helaas stond er niet bij op welke manier je eea kan uitrekenen.
Mijn dynamo is 28V 30A;
hoe kan ik dan berekenen hoe groot mijn accu's (start en huishouden) maximaal kunnen zijn.
De startaccu's staan in serie en hebben een vermogen van 88Ah, ik wil ook 2 hh accu's van 105 Ah in serie plaatsen die tijdens het rijden door dezelfde dynamo gevoed worden..
Kan je dan, uitgaande van een 'normale staat' van zowel de start als de hh accu's uitrekenen wat de dynamo moet leveren en wat moet de dynamo leveren als bijv de accu's voor 75% geladen moeten worden.
Leo
Geplaatst: 21 sep 2007, 13:05
door Admin
Kan je dan, uitgaande van een 'normale staat' van zowel de start als de hh accu's uitrekenen wat de dynamo moet leveren en wat moet de dynamo leveren als bijv de accu's voor 75% geladen moeten worden.
Hallo Leo,
Je kunt het sommetje beter omdraaien: "wat krijgt mijn dynamo in de accu's?"
Je dynamo kan maximaal 28 V 30 A leveren, dus 840 W. Of dat volle vermogen ook wordt afgenomen, hangt af van de belasting, dus van ladingtoestand van de beide accubatterijen, plus uiteraard van je koplampen, kachelventilator(en), radio etc. etc.
Je beide accubatterijen hebben gezamenlijk een capaciteit van 88 Ah + 105 Ah = 193 Ah. Aannemende dat je een accu optimaal laadt met een stroom die overeenkomt met 10 % van z'n capaciteit (de auto-industrie is meestal wat minder voorzichtig met de accu's), komt er altijd lading in je accu's terecht, zolang je 19 A over hebt van je dynamo minus de ingeschakelde verbruikers.
Rekenvoorbeeld:
verlichting: 2 * 60 + 6 * 10 + 4 * 2 = 188 W
kachel: 2 * 50 = 100 W
Trek 288 af van de 840: je houdt 552 W over, bij 28 V nog goed voor ca. 20 A. Dus je accu's worden geladen!
Nu zie je meteen waarom auto's voor koude landen en landen waar overdag licht moet worden gevoerd, worden uitgerust met een zwaardere generator.
Aandachtspunt: een absorptiekoelkast trekt ca. 8 A (bij 12 V).
Geplaatst: 21 sep 2007, 14:01
door leo609
Hallo Ernst,
In het geval van die 10% wordt het optimaal laden toch een probleem.
Met het vermogen van de dynamo op 840 W gaat het bij mij om totaal 4 accu's 2*2 in serie want het is een 24V installatie.
Totaal dus 2*88Ah + 2*105Ah = 326 Ah, met 10% is dat al meer dan 32A. En als er dan nog verbruikt wordt : koplampen, kachel, koelkast dan heb ik dus een roodgloeiende dynamo???
Leo
Geplaatst: 21 sep 2007, 14:05
door Admin
Nee, want de capaciteit van twee gelijke accu's in serie blijft dezelfde; alleen de spanning verdubbelt.
En je dynamo zal nooit roodgloeiend worden: hij kan gewoon niet meer vermogen leveren (ik neem tenminste aan dat je de uitgang niet kortsluit, want dan heb je een retarder gecreëerd en dan gaat er wel van alles kapot).
Geplaatst: 21 sep 2007, 14:17
door leo609
Oke, dat wist ik niet.
Als ik het goed begrijp komt het op het volgende neer:
Het betekent dat een dynamo 'zich zelf beschermt", en ook al moet er constant de maximaal te leveren stroom van 30A geleverd worden omdat de accu's (en verbruikers) dat vragen dit geen probleem voor de dynamo is?
Alleen als je dus te 'grote'accu's hebt geplaatst kan het zijn dat die niet optimaal geladen worden??
Adhv jouw sommetje kan ik dus (uitgaande van de 10%) uitrekenen hoe groot mijn hh accu's kunnen zijn?
Dank!
Leo
Geplaatst: 21 sep 2007, 14:28
door Admin
Klopt.
FYI Ik had ook een 30 A alternator (de eigenlijke naam van een wisselspanningdynamo) en heb die vervangen door een 55 A exemplaar. Na de vervanging nooit meer een probleem gehad met onvoldoende geladen accu's (135 Ah start en 230 Ah huishoud, alles bij 24 V).
Een en ander hangt natuurlijk ook samen met je vakantiegedrag: rijd je dagelijks (en zo ja, hoe lang?) of sta je een week aan het strand? Heb je één LED-leeslampje of een hele batterij peertjes? Heb je een compressor- of een absorptie-koelkast? Kijk je TV? Hoe laat doe je 's nachts het licht uit?
Kortom: een heleboel variabelen. Er is al een boel gepubliceerd op dit forum over de tabelletjes die je kunt maken bij de berekening van de vereiste accucapaciteit. Houdt ook de volgende vuistregel in de gaten: je moet een semitractie-accu niet voor meer dan 50 % van z'n capaciteit ontladen. Dus van een 100 Ah accu kun je netto 50 Ah gebruikmaken!
In de prakrijk hangt de te kiezen accucapaciteit altijd af van de energiebehoefte en slechts in uitzonderingsgevallen van de beschikbare laadstroom!
Geplaatst: 21 sep 2007, 15:48
door Berthil
Mij dynamo is ook 30 A, maar mijn spanningsregelaar 21A en deze zal dan ook nooit meer afgeven dan 21A. Leo ik weet niet of je een externe spannings regelaar hebt, anders moet je daar ook nog rekening mee houden.
Groeten Berthil.
Geplaatst: 21 sep 2007, 16:32
door leo609
Hallo Berthil,
om eerlijk te zijn weet ik dat niet
ik neem even aan dat als het zo is dat, bij een externe of interne spanningsregelaar, de dynamo en de regelaar op elkaar zijn afgestemd
kan ik de afgifte meten door te starten en op de accuklemmen te meten bij stationair draaien?
Leo
Geplaatst: 21 sep 2007, 16:43
door Admin
Hoi Leo,
Aannemende dat je 609 wat nieuwer zijn dan de gemiddelde Düdo, is er een grote kans dat de gelijkrichter/regelaar ingebouwd is.
Ter vergelijking: plaatje van een andere motor, maar en vergelijkbare dynamo. Het zwart/witte blokje is de regelaar.

Geplaatst: 21 sep 2007, 17:47
door melhof
Over de dynamo stroom:
Nog enkele sommetjes ter verduidelijking.
Dr. Wolf (admin) heeft:
135A start
230A HH
------- +
365A totaal
55A dynamo (24v)
55/365= 15%
De dynamo capaciteit is dus 15% van de accu capaciteit.
Dit is redelijk.
Zeker aangezien de verbruikers er zeker die 5% af zullen snoepen.
Dit kun je ook nog uitrekenen, maar hier de gegevens niet voor.
Herman wil:
88A start
105A HH
------- +
193A totaal
30A dynamo (24v)
30/193= 15%
Is dus ook redelijk, zullen de verbruikers hier wel een iets groter deel van afsnoepen. Maar je zult er waarschijnlijk minder hebben dan Dr. Wolf.
Mijn eigen camper (zie hiernaast) heeft:
88A start
180A HH
------ +
268A totaal
66A dynamo (12v)
66/268= 25%
De dynamo capaciteit is dus eigenlijk wat te hoog voor de accu's.
Ben ik helemaal niet rauwig over, ze laden lekker snel op zo.
Wel zou ik niet veel hoger gaan dan de verhouding 25%
Ik ruik de start accu wel eens als de HH accu nog niet is bij geschakeld. Dan krijgt die 88Ah accu na de start de volle lading. Dat is de karakteristieke geur van accu zuur!!
Als je je neus een keer boven een ladende accu hangt herken je het daarna altijd...
Als je een airco op je dak hebt die je tijdens het rijden aan wilt gaan de zaken anders tellen, dan moet je wel serieus naar je dynamo capaciteit gaan kijken.
Groet,
Melchior
Geplaatst: 21 sep 2007, 20:34
door leo609
Dank,
Mijn 609 is van '90 en zal inderdaad een ingebouwde regelaar hebben.
Morgen zal ik eens meten wat er op de start-accu's afgegeven wordt bij stationair draaien, op dit moment denk ik dat de accu's voor 90% geladen zijn.
Het verhaal van Melchior is mij niet helemaal duidelijk vwb het 'ruiken' van de accu, de dynamo (met regelaar) levert toch nooit meer dan er gevraagd wordt?
Leo
Geplaatst: 22 sep 2007, 17:10
door Frank.fjph
Perfecte timing voor dit onderwerp.
Ik heb nl een dynamoprobleempje:
Mijn dynamo (24V - 27A) blijkt aan een vrij lege accu slechts 5 a 7 Amp te leveren, zonder dat er iets aan staat.
Stuk dus, en volgens de Bosch dienst man niet de regelaar als oorzaak.
Nu wilde ik toch al een zwaardere dynamo, daarom de vraag aan Ernst: is die 55A standaard op de 8 tonners en kan ie ook ok de mijne passen (508D/314 24V )
En ivm aircoplannen met omvormertje ertussen ook nog de vraag of er nog zwaardere dynamo's zijn.
Frank
Geplaatst: 22 sep 2007, 23:40
door Admin
Om te beginnen met de laatste vraag: ik heb ergens gelezen dat er dynamo's tot 120 A aan toe zijn. Dan heb ik het over de "standaard"MB-onderdelen. Via een paar V-snaren kun je ook "vreemde" dynamo's bijschakelen, b.v. die voor de scheepvaart te koop zijn. Dit vereist wat zelfwerkzaamheid bij het maken van een stevige steun.
Ik weet het niet zeker, maar ik heb de indruk dat de inbouwmaten van de dynamo's voor de verschillende motortypen wel passen. Ik verwacht met Dr. Wolff naar Maasbree te gaan, dus je kunt altijd even komen meten. Ik zal met parkeren rekening houden met de mogelijkheid de cabine te kantelen.
Je (al dan niet defecte) afkomende dynamo moet je waarschijnlijk inruilen op een zwaardere.
Geplaatst: 26 sep 2007, 11:51
door melhof
leo609 schreef:Het verhaal van Melchior is mij niet helemaal duidelijk vwb het 'ruiken' van de accu, de dynamo (met regelaar) levert toch nooit meer dan er gevraagd wordt?
Een accu regelt bij de standaard laadspanning 14,25V zelf hoeveel hij laad.
Als hij bijna vol is loopt er nog maar een enkele ampere laadstroom.
Maar als hij bijna of half leeg is kan de laadstroom rustig oplopen tot het maximum dat je dynamo kan leveren. (dan gaat de spanning dus omlaag

)
Als je nu een krap bemeten dynamo hebt maakt dat niet zo veel uit.
Maar bij een 66A dynamo en een 88Ah accu... kan vlak na een lange start en lang stil staan de laadstroom voor enkele tientallen minuten rustig 66A zijn.
Dat is dus wat ik bedoel, dan gaat je accu zuur "koken".
Dit gebeurt altijd wel een beetje, dan komen er kleine belletjes naar boven, maar als dit te heftig gebeurd wordt hij te warm en ruik je het zuur wat uit de ontluchting gast.
Bij tegelijkertijd schudden van de bus krijg je dat er ook zuur naar buiten wordt geklotst en van die plekjes op en rond je accu.
Pas daar mee op het zwavelzuur is daar uitgedroogd en daardoor extra sterk geworden. Die plekjes op je kleding zorgt dat er gaten in vallen.
Ook met vingers daarna in je ogen wrijven kan gevaarlijk zijn.
Je moet zo'n accu dan ook na een bepaalde tijd bijvullen.
Als accu's VEEL te heet worden of TE zwaar belast trekken je platen ook krom en kan hij daarna sneller gaan ontladen doordat er korstluiting in je accu ontstaat.
Gelukkig gebeuren dit soort dingen niet zo heel snel.
Groet,
Melchior
hu
Geplaatst: 26 sep 2007, 20:44
door DVIII
wat is de vraag ? er komen zoveel dingen voorbij dat het moeilijk is de tel bij te houden. afijn één ding is zeker als de accu op spanning komt
dus rond de 13,5 volt , dan stopt de lading ! , tenminste als de regelaar goed werkt. ( dat is dus niet de laadspanning // ) . Een 66 amp , laadstroom kan een 88 amp accu als alles goed werkt niet stukmaken omdat dan de laadstroom één uur lang 66 ampére moet leveren om de accu van nul naar 75 % vol te krijgen.
en de laadstroom wordt begrenst door de accu spanning en evenzo geregeld door die laatste dus het laden verloopt als het goed is in een door de accu zelf in de hand gehouden regime. accu's gaan volgens de garantie ook slechts 3 jaar mee !
onderhoud met gedisteleerd water en geen kraanwater !
en nog een waarschuwing pas op voor waterstofgas. dat dampt uit als de accu geladen wordt en dit knalgas kan de hele bovenkant van de accu afblazen, met spetters zuur in het rond. Zorg altijd voor goede electrische verbindingen die niet vonken in de buurt van accu's
Re: hu
Geplaatst: 26 sep 2007, 21:23
door melhof
Hi DVIII,
DVIII schreef:...als de accu op spanning komt dus rond de 13,5 volt , dan stopt de lading...
...Een 66 amp , laadstroom kan een 88 amp accu als alles goed werkt niet stukmaken...
....accu's gaan volgens de garantie ook slechts 3 jaar mee !
Kom je ook naar het weekeind?
Kunnen we het daar, onder genot van een borreltje nog eens over hebben
Groet,
Melchior