Pagina 1 van 1
opkrikken en assteunen?
Geplaatst: 08 okt 2005, 22:22
door Unknown User
Beste allemaal,
Wie weet waar ik mijn 508 legerambulance het beste kan opkrikken en waar ik het beste de assteunen kan plaatsen? Ik las dat het opkrikken het beste onder de bladveren kan? Maar de assteunen??
Michiel
Opkrikken
Geplaatst: 09 okt 2005, 15:08
door Michael de Ridder
Michiel,
Kijk eens in de kaartenbak. Je vragen worden beantwoord.
Succes,
Michael de Ridder
MB613
Geplaatst: 10 okt 2005, 11:03
door Unknown User
hmm in de kaartenbak zeggen ze dat het opkrikken van de achteras onder de askoker moet gebeuren. Het plaatje ontbreekt echter. Wat moet ik mij er bij voorstellen?? En waar kan ik daarna het beste de assteunen plaatsen? Ik zou graag willen weten wat jullie ervaringen zijn / hoe jullie dit doen.
Michiel.
Geplaatst: 10 okt 2005, 12:33
door Admin
In mijn ervaring zet je gewoon de krik met z'n klauwtje recht onder de askoker, in de buurt van het wiel. Daarna gebruikte ik als assteun twee stukken spoorbiels (minimaal 60 cm lang) op elkaar, onder de askoker. Precies de juiste dikte om het wiel vrij van de grond te hebben en geen kans op omvallen of doorzakken, wat je van metalen assteunen nooit zeker weet... Je moet de krik natuurlijk wel laten zakken, dan weet je zeker dat de blokken hout niet gaan verschuiven.
Succes,
Ernst
opkrikken en assteunen
Geplaatst: 10 okt 2005, 12:58
door Arnold Smeets
De askoker is het buisvormige deel van de as tussen het differentieelhuis ( de ronde vorm in het midden van de achteras, ook wel de klok genoemd) en de wielen.
Wanneer je een garagekrik (minimaal 2 ton, liefst iets sterker) heb met een voldoende grote schotel kun je die onder de klok plaatsen en de auto opkrikken.
Bij een potkrikje zou ik dit niet doen gezien het kleine schoteltje boven aan de hydraulische stang want LET OP EN DIT IS WAAROM DIT IN DE KAARTENBAK AFGERADEN WORDT BIJ WIELEN WISSELEN: het hele gewicht van de achterkant rust nu op de ronde vorm van de klok en is dus wankel.
Vandaar dat je dit niet moet toepassen bij wielen wisselen want dan verander je het gewicht aan 1 zijde waarbij je kans loopt dat de auto over de ronde vorm gaat kantelen.
Die kans is niet groot omdat de vooras nog op de grond staat, ik weet het, maar wel zo groot dat je hier toch voorzorgsmaatregelen voor moet nemen.
Bij wielen wisselen kun je volstaan met een krik onder het verenpakket van het betreffende wiel, zie kaart in de kaartenbak voor een plaatje. Zet deze krik op een plaatje hout van voldoende dikte, grootte en sterkte om het gewicht wat beter te verdelen. Ook als je op de vlakke weg staat.
Die voorzorgsmaatregelen tegen kantelen bestaan uit een extra assteun, bij reparaties aan beide zijden en bij wielen wisselen aan de opgekrikte zijde en dan graag aan de buitenzijde(n) van de auto, dus niet in het midden net naast de klok.
Zorg goed voor jezelf en je erfgenamen: twee assteunen van ieder 2 ton en enige hoogte kosten geld maar een begrafenis is duurder!
Tip:
Leg als je onderweg een wiel moet wisselen en geen assteun bij de hand hebt, het wiel waar je niet mee bezig bent onder de auto, zodanig dat de auto op de velg zou vallen als de auto van de krik af zou schieten. Daarmee voorkom je dat je zelf knel komt te zitten.
Werk veilig, koop geen rommelmateriaal uit de 5 euro bak als je gezondheid of je leven er van af kan hangen!
Groet,
Arnold
Geplaatst: 12 okt 2005, 13:51
door Unknown User
Bedankt voor de uitleg. Ik heb twee assteunen van 3ton (max 42 cm hoog) en een gewone potkrik (8ton) (40 cm hoog). Uit dit verhaal maak ik op dat als ik de achterkant van de auto op twee steunen wil plaatsen (om bv de cardanas te smeren etc), mijn bus opgekrikt moet worden met een garagekrik onder het differentieelhuis.
Moet ik alleen nog een forse garagekrik zien te bemachtigen.
Nogmaals bedankt,
Michiel