Pagina 1 van 1

waterpomp

Geplaatst: 15 mar 2012, 00:04
door Vinz
nog laaaaang niet aan toe maar toch alvast de vraag, waar moet ik de waterpomp plaatsen zo dicht mogelijk bij de tank of zo dicht mogelijk bij de kraan? Mij lijkt het zo dicht mogelijk bij de tank maar toch even checken.

Ik heb een surflo zelf aanzuigende pomp.

Re: waterpomp

Geplaatst: 15 mar 2012, 08:06
door jervig
Als er maar 1 kraan in komt dan lijkt het me niet veel uit te maken, de "totaalafstanden" blijven toch beperkt to 2 a 3 meter. Vraag is dus of het bij 1 kraan blijft en of er al dan geen boiler in komt, normaal plaats je bij meerdere afnemers de pomp bij de tank en dan begint de verdeling.

Groetjes,

Jeroen

Re: waterpomp

Geplaatst: 15 mar 2012, 12:06
door Vinz
De tank komt achter in gaat zo'n 3 meter naar voren daar komt een Y splitsing direct naar de wc nog dan nog 3 meter naar de kraan van de andere aftakking.

In principe komt er geen boiler in te hangen.

Re: waterpomp

Geplaatst: 15 mar 2012, 12:13
door jervig
Bij de tank en dan goed vorstvrij monteren en zo dat je die pomp makkelijk kunt bereiken om filter schoon te maken en als ik zo vrij mag zijn, monteer een expansievaatje. Wel even goed afstellen, iets onder de instelbare pompdruk. Dus afslag pomp bijvoorbeeld op 2,5 bar en vaatje op 1,75-2.0.

JP

Re: waterpomp

Geplaatst: 15 mar 2012, 21:36
door a.de.boer
JP

Hoe controleer je de waterpompdruk?
Op die van mij zit wel een stelschroef maar niet iets waar ik de druk af kan lezen.

Re: waterpomp

Geplaatst: 16 mar 2012, 00:59
door Vinz
Ik heb even zitten lezen maar aangezien het alleen een kraantje wordt zie ik het nut niet echt van een expansievaatje..
Ik werk dan ook zo simpel mogenlijk, wat niet nodig is komt er ook niet in..

Re: waterpomp

Geplaatst: 16 mar 2012, 02:04
door Admin
Ook voor "alleen een kraantje" heeft zo'n expansievaatje wel degelijk nut. Het zorgt ervoor dat je pomp b.v. 30 s loopt en dan 30 s uit is. Zònder expansievat is dat 5 s aan, 5 s uit, 5 s aan, 5 s uit ....

Re: waterpomp

Geplaatst: 16 mar 2012, 07:54
door jervig
Ernst,

Dat zal afhangen van de pompopbrengst tegenover de kleinste doorloop, waarschijnlijk de kraan zelf. Als daar een echte huis keukenkraan op komt dan zal dat niet gebeuren maar het expansie vaatje voorkomt vooral het tussentijds aanslaan door kleine drukverliezen in het systeem. Dat tussendoor aanslaan kan behoorlijk irritant zijn. En zo'n expansievaatje kost bijna niks en wordt door je pompfabrikant geleverd.

A. de Boer,

Op het expansievaatje zit een autobandventiel, dat kan je dus meten met een bandendruk meter. Met de stelschroef op de pomp stel je niet de pompdruk maar het de voorspanning van de veer van de afslagschakelaar. Als die te laag staat dat krijg je overigens hetzelfde effect als wat Ernst hierboven beschrijft.

Groetjes,

JP

Re: waterpomp

Geplaatst: 16 mar 2012, 08:19
door Anton
Hoi,

Er zijn ook expansievaatjes zonder ventiel, meer een soort fles op zijn kop.
Die had ik in de biebbus en werkte goed, ook als je de kraan heel langzaam liet lopen.

Groet Anton

Re: waterpomp

Geplaatst: 16 mar 2012, 09:36
door a.de.boer
Bedankt JP voor je uitleg. :up:

Re: waterpomp

Geplaatst: 16 mar 2012, 11:48
door Admin
Als je er ruimte voor hebt, werkt een 15 l expansievat heel prima voor drinkwater. Kost hetzelfde en is veel effectiever dan zo'n klein Fiamma o.i.d. tankje.
Het zijn dezelfde als voor de CV, maar in de begeleidende documentatie staat "geschikt voor drinkwater", meestal in het Italiaans...

Wat Jervig schrijft, klopt natuurlijk helemaal. Want zonder expansievat werkt het leidingstelsel als buffer.
Mijn leidingen zijn nogal wat meters 15 mm koper en 10 mm slang. En toch merkte ik een rustiger verloop van het aan-uit schakelen van de pomp na installatie van een exoansietankje.

Re: waterpomp

Geplaatst: 16 mar 2012, 12:58
door beatrix18
Uit de gebruiksaanwijzing:
Tips voor meer prestatie
- Inbouw van een accu-tank (#181203) achter de pomp: daarmee wordt een
gelijkmatigere waterstroming verkregen en de pomp wordt minder belast
(pomp wordt minder vaak ingeschakeld).
Let op: als de tank leeg is, transporteert de pomp lucht en kan niet meer zelfstandig
uitschakelen. Het recht op garantie vervalt, indien de pomp hierdoor
beschadigd wordt.
- Inbouw van een waterfilter in de zuigleiding: beschermd de pomp tegen vuildeeltjes

Afbeelding

of deze:http://www.obelink.nl/auto-caravan-acce ... _id%3D1371

Zelf had ik, net als Anton, deze:

Afbeelding

Re: waterpomp

Geplaatst: 16 mar 2012, 19:36
door Johannes
Met zo'n groot expansievat maak je van de pomp en vat eigenlijk een hydrofoor installatie. Je hebt een aantal liters op voorraad. In Duitsland zijn het nog steeds gangbare installaties in boerderijen en woningen die een eigen bron hebben.
Wij hebben een 17 ltr vat en een par membraampomp. Bij normaal waterverbruik slaat die pomp tussen de 1 en 3 keer per dag aan. je kunt minstens 5 liter water tappen voordat de pomp aanslaat.
vaak zit in de moderne pompen al een slagdemper maar met zo'n vaatje loopt de pomp en stroomt het water een stuk gelijkmatiger.

groet Pieter

Re: waterpomp

Geplaatst: 16 mar 2012, 22:47
door scorpion
en zo leer ik ook bij 8)

Re: waterpomp

Geplaatst: 17 mar 2012, 07:48
door jervig
De TS gaat geen boiler plaatsen maar voor wie hem wel heeft:

Dit schreef ik een paar weken geleden elders:

Niet het spannendste onderwerp maar misschien wel praktisch om te weten.

De meeste niet geintegreerde boilers hebben een overdrukventiel van 2,5 bar, zo ook de mijne. Als de boiler opwarmt dient dit ventiel er voor zorg te dragen dat de druk niet te hoog oploopt. Na verloop van de jaren neemt echter de veerspanning af en begint het ventiel te lekken bij een veel lagere druk. UIteindelijk kwam er bij het aanzetten van de waterpomp zelfs een straaltje water uit.Dit veroorzakkt uiteraard ook tussentijds aanslaan van de drukvalpomp. Tijdens mijn laatste tripje heb ik op advies van een medeforumlid het ding niet uit elkaar gehaald want hij zou niet meer te monteren zijn. Noodoplossing: Verwijder het afdekplaatje op de (meestal rode) knop, snijd een kurk op maat zodat die in de knop aanligt en span deze af met een bindbandje.

Eenmaal thuis eens gaan googelen en tot de ontdekking gekomen dat men vaak een 4 Bar ventiel monteert om overmatige lekkage te voorkomen, zo gezegd zo gedaan, besteld, gemonteerd en getest, Prima Bella! Kosten ongeveer 15 euro.

Toen had ik natuurlijk de oude in mijn handen, dus........borgveertje eraf, en uitelkaar gehaald. Wat blijkt? Hij kan simpel in en uit elkaar en is afstelbaar!!
Ding schoongemaakt in de azijn, veerspanning opnieuw afgesteld en de boel weer in elkaar gezet, weer een reserve onderdeel rijker.

Groetjes,

Jeroen