Winterklaar maken

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Sylvia
Berichten: 144
Lid geworden op: 04 dec 2004, 21:47
Locatie: Großenkneten
Contacteer:

Winterklaar maken

Bericht door Sylvia »

Onze camper gaat niet in de winterstalling, maar blijft gewoon buiten op de oprit staan. Tot begin volgend jaar zullen we er wegens tijdgebrek niet mee weg kunnen. Dus moet-ie " winterklaar" gemaakt worden.

Wij gaan in ieder geval de schoonwatertank leeg laten lopen (en denken nog na over het leegblazen van de leidingen). Vuilwater en WC zijn al leeg.
Beetje schoonmaken binnen is ook nooit verkeerd.

Wat doen jullie om je camper winterklaar te maken? Met z'n allen kunnen we vast wel tot een checklist voor ons soort campers komen!

groetjes,

Sylvia
groetjes, Sylvia
Frank.fjph
Berichten: 2227
Lid geworden op: 15 apr 2006, 17:00
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door Frank.fjph »

Vast een paar punten voor je lijstje:

1. Water aftappen, tanks leeg en boiler aftappen.

2. Accu's allemaal volledig opladen (en enkele dagen doorladen zdd ze ook echt 100% vol zijn (SG meten ?)

3. Ruitensproeier legen of van antievries voorzien.

4. Koelkast "ontsmetten" = reinigen met wat chloor in het water

5. Event leidingen van water even doorspoelen en laten staan met verdunde chlooroplossing, en daarna meerdere malen met schoon water spoelen



Voorlopig een voorzetje

Frank
Gebruikersavatar
Berthil
Berichten: 874
Lid geworden op: 06 dec 2004, 13:32

Bericht door Berthil »

Alle raamrubbers insmeren met vaseline.

Controleren of de banden goed op druk zijn, eventueel een bar extra er in.

Berthil.
MB Sprinter 2015

De enige manier om je dromen uit te laten komen, is wakker worden.
Gebruikersavatar
Arnold Smeets
Berichten: 398
Lid geworden op: 24 dec 2004, 19:49
Locatie: Hoevelaken

Winterklaar maken

Bericht door Arnold Smeets »

Ik heb ooit het onderstaande lijstje samengesteld op basis van ervaringen van diverse mensen en ook van mijzelf, ik hoop op nieuwe aanvullingen!



Winterstalling:



Het is het meest eenvoudig de camper pakweg iedere één tot twee maanden even een uurtje te laten rijden en voorafgaand aan de winterstallingperiode de dieseltank te vullen met winter-diesel alsmede deze tank na ieder rit even bij te vullen tot de rand van de vulopening.

Hiermee wordt het volgende bereikt:

De accu’s worden belast door het starten.

De accu’s worden geladen door het rijden.

Volgens meerdere meningen is dit voldoende voor een accu om niet achteruit te gaan tijdens de winterstalling.

De wielen en de wiellagers worden niet langdurig op één punt belast.

De motor is even lekker op temperatuur geweest en alles doet het weer.

De hele auto wordt even gecontroleerd op functioneren van alles en op lekkages enz.

Het lukt helaas niet iedereen een camperstalling te vinden waarbij het mogelijk is de camper ook in de winter regelmatig te gebruiken. Vandaar dat sommige van de volgende adviezen het voorgaande overlappen, andere adviezen zijn aanvullend:

Banden

Het is verstandig de bandenspanning te verhogen met ongeveer 1 bar. Hierdoor komt de band iets ronder te staan en hierdoor kan een eventueel langzaam aflopen van de band opgevangen worden. Uiteraard deze druk nooit verder verhogen dan de fabrikant van de banden als maximum aangeeft.

Na afloop van de stallingperiode alle banden weer op de juiste druk brengen! Vergeet daarbij ook het reservewiel niet even te controleren.

Wiellagers en banden

Van langdurig stilstaan op één en dezelfde plek hebben wiellagers en banden te lijden. De druk van de auto wordt dan opgevangen op een heel klein plekje van de lagers en de banden. Bij lang stilstaan is het verstandig om de camper op poten te zetten, zodanig dat de wielen net vrij zijn van de vloer. Werk veilig met een voldoende zware krik en voldoende zware poten. Ga niet uit van het kentekengewicht maar van het feitelijke gewicht van je auto, als dat afwijkt.

Accu’s

Accu’s zijn gevoelig voor vorst, zorg ervoor dat ze absoluut niet bevriezen want dan gaan ze snel achteruit.

Accu’s zijn gevoelig voor volledig ontladen, als het eenmaal zover is dan trekken de platen in de accu krom en dat is niet meer te herstellen. Een nieuwe accu zal nodig zijn.

Overigens: voor diegenen die op 24V starten met 2 accu’s: zorg ervoor dat deze beide accu’s zowel even sterk als even oud zijn! Dit voorkomt dat de ene accu de andere “opvreet”.

Accu’s zijn gevoelig voor overbeladen.

Kortom; als je denkt dat er problemen met koude komen: haal de accu’s uit de camper en zet ze in huis neer op een redelijk warm maar beslist veilig plekje (buiten bereik van kinderen en met de polen beschermd tegen per ongeluk aanraken - kortsluiten!) met enige ventilatie en sluit er een echt goede acculader met ontladingsfunctie en druppellaadmogelijkheid op aan. Op diverse sites worden specifieke adviezen gegeven.

Dieselolie

Dieselolie wordt in de zomer iets anders samengesteld dan in de winter. Wanneer de diesel-olie in de zomersamenstelling te koud wordt gaat ze “vlokken”. Deze vlokken blokkeren vervolgens de brandstofleidingen. Dit is op te heffen door het geheel op een goede temperatuur te laten komen, maar als het eenmaal zover is dat de dieselolie gevlokt is en die vlokken in je leidingen de brandstoftoevoer blokkeren dan ben je toch wel zuur.

Dus: in de aanloop naar de winter even de tank helemaal vullen met winterdiesel en vervolgens voldoende rijden om die winterdiesel ook door de brandstofleidingen te trekken. Dus niet vanuit een jerrycan de tank vullen als de camper al in de winterstalling staat!

Brandstoftank vullen

Het is slim de brandstoftank werkelijk tot de dop aan toe te vullen, overal waar dieselolie zit kan geen water condenseren. Op plaatsen waar wel water kan condenseren is een verhoogde kans op roestvorming. Condenswater en dieselolie mengen niet en condenswater in de tank geeft op den duur dus problemen.

Vergeet niet na een uurtje rijden de tank weer even op te toppen, geen eis maar wel slim.

Koelwatercircuit

Zorg er voor dat de koelvloeistof voldoende vers is zodat ze bestand is tegen een Hollandse winter. Let op de minimale temperatuur waartegen beschermd wordt. Eventuele oude koelvloeistof afvoeren als KCA en dat is dus niet door de gootsteen!

Ruitensproeiervloeistof

Zorg er voor dat deze vloeistof ook voldoende bestand is tegen een Hollandse winter. Ook deze vloeistof is in de zomer anders samengesteld dan in de winter! Let ook hier op de minimale temperatuur waartegen beschermd wordt. Vergeet niet eventuele resterende zomervloeistof mee te nemen naar een vorstvrije omgeving.

Ruitenwissers

Haal het rubber van de ruit af, bijvoorbeeld door een blokje tussen ruitenwissers en ruit te plaatsen. Dit voorkomt vervorming van ruitenwisserbladen.

Chemisch toilet

Vloeistoffen verwijderen via de daarvoor geëigende kanalen. Vergeet ook hier niet om de flessen mee te nemen! Of het hele toilet meenemen naar huis en daar vorstvrij opslaan.

Schoonwatertank

Leegmaken en schoonmaken. Vergeet niet de leidingen en de waterpomp leeg te maken! Laat als het enigszins mogelijk is de kraan openstaan zodat de lucht in de tank iets kan verversen.

Vuilwatertank

Eveneens leegmaken en schoonmaken, vergeet ook hier niet de leidingen leeg te maken inclusief eventuele stankafsluiters die met water werken. Laat ook hier de kraan openstaan.

Handrem

Het is verstandig de auto NIET op de handrem te zetten, dit voorkomt uitrekken van de kabel/stangen enz. Zo nodig kan de auto tussen keggen vastgezet worden. Vet de handreminstallatie even in, speciaal op de draaiende en bewegende delen.

Stelpootjes

Als de camper is voorzien van uitdraaisteunen is het slim deze ook even in te vetten. Wanneer deze steunen in de stalling gebruikt worden en de slinger meegenomen wordt naar huis vormen de steunen gelijk een kleine anti-diefstalbeveiliging.

Doorsmeren

Het klaarmaken voor de winterstalling is een mooi moment om door te smeren zodat alle doorsmeerpunten goed in het vet komen te zitten. Waar het vet is roest het niet!

Inhoud kastjes

Zorg er voor dat er geen enkel (restant van een) voedingsmiddel achterblijft. Muizen weten er praktisch altijd bij te komen en vanaf twee muizen gaat het ineens heel erg snel met de aanwas van de muizenfamilie, zolang er voeding genoeg in de buurt is.

Kussens en gordijnen

Voorkom dat hier het weer in komt. Leg kussens op een droge plaats (desnoods thuis) en zorg dat ze niet als één gesloten pak dicht op elkaar liggen. Leg ze af en toe iets anders neer. Hang gordijnen niet op een prop bij elkaar maar doe ze dicht voor de ramen (voorkomt gelijk inkijk door nieuwsgierige mogelijke inbrekers) of verwijder ze uit de camper.

Radio

De meeste radio´s kunnen vrij aardig tegen de winter maar vergeet niet het frontje mee te nemen, dit kan diefstal voorkomen omdat de radio ineens veel minder interessant is.

Ventilatie

Laat, als dit enigszins kan, alle ruimtes open (banken, kasten, kastjes) en vergeet daarbij de koelkast niet want die is helemaal vatbaar voor schimmelvorming. Verder is het fijn als de hele camper kan ventileren dus laat zo mogelijk ook twee raampjes tegenover elkaar op een ventilatiestand staan en ook één of meer dakluiken.

Voldoende dicht

Zorg er voor dat er geen ongedierte binnen kan komen. Dakluiken, ventilatieroosters, kachelpijpen, het zijn allemaal mooie doorgangen voor een piepklein veldmuisje.

Vochtvreter

Het kan heel slim zijn een vochtvreter te plaatsen, gekocht of zelf gemaakt, maar zorg er dan wel voor dat deze periodiek leeg gemaakt wordt, anders is het veel geld voor weinig resultaat.

Gasflessen

Goed afsluiten en op een veilige plaats bewaren (kinderen, (open) vuur!) Niet iedere stalling vindt het goed dat er gasflessen achterblijven, controleer dit en als dit we toegestaan is: controleer ook of het aantal gasflessen dat je achter wilt laten toegestaan is. En kijk gelijk even de datum op de gasflessen na zodat ze niet te lang in je bezit blijven.

Reservewiel

Wanneer het reservewiel gedurende de winter op de vloer van de camper wordt bewaard is het slim een schoon plaatje karton tussen reservewiel en vloerbedekking te leggen, dit voorkomt vlekken.

Schade

Inventariseer al aanwezige schade samen met de leiding van de stalling. Dit voorkomt scheve gezichten aan het einde van de winterstallingperiode.

Stank

Realiseer je dat wanneer je in een voormalige stal komt te staan de lucht van die stal in de camper trekt. Let er op dat de stal voldoende schoongemaakt is.

Tot slot

Als al die punten, (wat een lijst trouwens, je mag er wel een paar snipperdagen voor opnemen), nagekeken zijn en je intensief met de camper bezig geweest bent heb je misschien nieuwe ideeën opgedaan voor veranderingen. Schrijf ze op en doe er gedurende die winter wat mee. Materialen zijn vaak goedkoper, je hebt meer tijd (omdat je bij het eerste sprankje voorjaar alweer weg wilt en je weekeinden dus gelijk vol zitten), en het nieuwe seizoen begint al weer snel!

11-03-2004
Arnold Smeets


Groet,


Arnold
Just become like a child that discovers the beauty of the world every moment again and again.
Frank.fjph
Berichten: 2227
Lid geworden op: 15 apr 2006, 17:00
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door Frank.fjph »

Even een aanvulling op deze uitgebreide lijst:

Als je hem warm rijdt voor het wegzetten, is het handig als het droog is, maar als je hem ooit onverhoopt met nat weer moet wegzetten zorg dan dat je het laatse stuk met "slepende "remmen rijdt, zodat de remmen mooi warm en droog weggezet worden....maar dan niet op handrem zetten, ivm afkoeling en krimpen van de trommel.

Ooit heeft iemand door zijn busje voor de garage waar ie inging nog net eventjes een wasbeurt gegeven, en vervolgens dusdanige roestvorming op zijn schijven gecreerd dat ze vervangen moesten worden, vandaar deze opm. (it was'nt me... :lol: )

Frank
Gebruikersavatar
Admin
Site Admin
Berichten: 4385
Lid geworden op: 24 nov 2004, 17:45
Locatie: Hesel (Ostfriesland)
Contacteer:

Bericht door Admin »

Vandaag de watertank leeg laten lopen. Er zat nog een liter of 250 à 300 in. Om te voorkomen dat het pomp tegen de avond roodgloeiend zou staan, een tijdelijk verloopstukje geknutseld. Handig voor iedereen die een IBC als schoonwatertank heeft ;-) Waar zouden we zijn zonder duck tape?
Afbeelding

Vervolgens met perslucht het hele watersysteem doorgeblazen, terwijl Sylvia binnen achtereenvolgens de keukenkraan, de douche en de WC-spoeling open en dicht zette. Morgen nog even een handje strooizout in de afvoeren van gootsteen en douche gooien en dan mag het weer gaan vriezen.

Ik bewonder Arnold z'n uitputtende checklist, maar voor ons gaat-ie wat ver. Want mogelijk gaan we van de winter toch nog op pad... In elk geval staat in de agenda voor 16 februari een BMHC-weekend in de Ardennen. Of zouden we dan in Spanje of Portugal zitten?
Groeten,

Ernst / Admin


If you can't fix it with a hammer, you've got an electrical problem.


No man can deny, die Gedanken sind frei!
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten