
Voor de opslag van de elektrische energie zitten we vooralsnog vast aan de accu.
Het theoretisch voordeel van gel-accu's lijkt in praktijk in het niet te vallen bij de nadelen: kwetsbaarheid bij onjuiste behandeling, hogere prijs bij dezelfde capaciteit. Dus als je niet op je rug wilt vliegen (en wie bouwt er eigenlijk een fully aerobatic camper?) kun je met "gewone" lood-zuur accu's het best uit de voeten. In verband met het gebruik als huishoudaccu (beperkte stromen, maar wel gedurende langere tijd) verdient een tractie- of semi-tractie-accu de voorkeur. De meeste tractie-accu's zitten in een stalen bak en je hebt een heftruck nodig om ze te verplaatsen. Ook zijn ze vaak 36, 48 of 60 V. Je kunt natuurlijk een batterij op maat laten maken, het ideaal, (de echte accuboer doet dat gewoon voor je), maar door het prijsverschil verwacht ik dat je, zoals de meesten van ons, bij een semi-tractie uitkomt.
Als je als huishoudaccuspanning dezelfde neemt als de boordaccuspanning, laadt je, zodra je rijdt, beide accu's op. Geen omvormers (investering en rendementsverlies!) nodig.
Voor het scheiden van de beide accu's of accugroepen (batterijen is eigenlijk een betere naam) als je stilstaat, zodat je niet met je laptop de startaccu kunt leegtrekken, zijn er weer verschillende oplossingen. Uit eigen ervaring over de laatste 40 jaar met relais, schakelaars en sperdiodeblokken met en zonder compensatie, is de Cyrix als enige overeind gebleven. Geen nadelen en die paar tientjes extra? Die ben je toch volgende week alweer vergeten.
Er zijn echter momenten dat je zó lang stilstaat, dat je huishoudaccu het niet gaat trekken (ik houd aan maximaal 50 % van de capaciteit te verbruiken). Dan moet je iets anders.
Een andere manier om energie mee te nemen is in een fossiele brandstof. De dieseltank hebben de meeste campers van huis uit aan boord... Maar ook gas, benzine, ethanol (spiritus), methanol en dat soort zaken branden uitstekend. Die fossiele brandstof omzetten in elektrische energie kan weer op verschillende manieren.
Aggregaat op benzine. Goedkoop (ze lijken wel steeds goedkoper te worden, maar houd de kwaliteit (=levensduur) wel in de gaten), maar je hebt nòg een brandstof nodig (behalve als je voor de tractie ook benzine hebt gekozen) .
Dieselaggregaat: duurder, vaak alleen in grotere vermogens beschikbaar, maar vooral: behoorlijk lawaaierig!
De branstofcel is vrijwel geluidloos. Eföy levert 'm sinds jaar en dag. Brandstof: methanol (weer een extra brandstof, prijzig, giftig en -het ergste- ook niet overal verkrijgbaar) en vermogen maximaal 1600 Wh/dag, d.w.z. 133.3 Ah als-ie 24 uur aanstaat. De prijs is hoog, maar wat m.i. erger is, is dat niemand een uitspraak wil doen over de levensduur van de eigenlijke cel.
Truma heeft de introductie van de gas-brandstofcel al zeker drie of vier jaar keer op keer uitgesteld. Kennelijk is de productie van een effectieve en duurzame brandstofcel niet zonder problemen.
De Whispergen is mijn ideaal. Een veel hoger rendement (tot wel 90 %), verschillende brandstoffen mogelijk, nauwelijks geluid, als CV-ketel bewezen maanden non-stop te kunnen draaien. Maar... (zie onder)
"Duurzame" energie is natuurlijk ook nooit weg. Het zonnepaneel is de meest bekende bron van elektriciteit. Elders op dit forum staan al veel discussies over de wenselijkheid van de zonnecel. Conclusie is dat je de investering er nooit uithaalt, maar dat gemak best wat mag kosten. Ideaal voor wie alleen 's zomers naar het Zuiden reist.
Een windmolen lijkt ideaal voor toepassing voor ons heersende weertype. Er kleven echter ook een paar bezwaren aan: de aanschaf van een "echte" windmolen (je gaat toch niet alléén bij windkracht 7 van huis?) is best aan de prijs, zijn je buren op de Stellplatz blij met het geluid de hele nacht? en, last but not least, platgeklapt hou je een groot ding over dat je niet wilt beschadigen...
Alles op 230 V AC: ideaal voor wat betreft aanschafkosten en verkrijgbaarheid van de verbruikers. Je moet echter je omvormer (er zijn helaas nog steeds geen AC-accu's) permanent aan laten staan en dat betekent dat je een omvormer nodig hebt die is ontworpen voor een 100 % duty-cycle (of eigenlijk twee, waarvan één in hot stand-by).
Die 10 Ã 15 % rendementverlies lijkt me niet zo'n probleem, kwestie van dimensioneren.
Bovenstaand vind je een paar keer het woord ideaal. Dit draadje gaat per slot van rekening over je ideale camper... Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg, en practische bezwaren... (Elsschot)
In ons ontwerp voor de Skoolie-infrastructuur proberen we het optimum wel te benaderen, maar maken we om praktische en financiële redenen soms gebruik van suboptimale oplossingen. We houden echter de mogelijkheid van "upgrades" open.
Voor een Whispergen zie je prijzen vanaf zo'n € 14000... Dus parkeren we die wens nog maar even. Bij de aanschaf van Skoolie kregen we een zo goed als nieuw Honda 2 kVA aggregaat meegeleverd (nieuwprijs € 1799). Omdat we toch al voor gas om op te koken hadden besloten, hebben we inmiddels via ombouw op LPG, een van de bezwaren al geëlimineerd.
Een nadeel van de Amerikaanse auto-industrie is dat ze eigenlijk alleen maar 12 V kennen :x Maar ja, dan ook maar een 12 V huishoudinstallatie. En dat uit mijn mond, ik die Dr. Wolff uit volle overtuiging volledig met 24 V heb uitgerust! In praktijk betekent dat dat we een wat ruimere huishoudaccu moeten inplannen. Hoewel... nu hebben we 2 x 230 Ah in serie, misschien gaan we nu wel voor 2 x 230 Ah parallel. De totale hoeveelheid energie is dan dezelfde.
Eigenlijk komen we uiteindelijk op een vrij straight forward installatie uit met o.a.
- degelijke buitenaansluiting 230 V (EEC)
- 230 V groepenkast met aardlekschakelaar en drie 10 A automaten
- hier en daar 230 V wandcontactdozen
- Calira acculader die automatisch naar druppellading terugschakelt
- verlichting deels dubbel (12 V DC en 230 V AC)
- 12 V compressorkoelkast (de dubbeldeurs die we al hebben)
- Cyrix batterijscheiding (Marktplaats!)
- blokgolf-omvormer (we hebben geen apparatuur die een zuivere sinus behoeft) 1000 W (2000 Wp)
- omschakeling tussen 230 V AC-bronnen middels drie wandcontactdozen en een contactstop
Mogelijke uitbreiding op niet te lange termijn:
- zonnepaneel ca. 120 Ã 150 Wp met regelaar