Hi Sandra,
(wel in dummietaal, als het kan...)
Dat ga ik proberen...
Het is een Alecto TM-215.
Wow, een èchte Alecto! Sorry, grapje!
In het schermpje heb je een groene lijn die DHMS aan schijnt te geven (wat dat ook mag zijn),
DHMS betekent "Ohms", alleen de O is wat vierkant uitgevallen. De Ohm, is de eenheid van weerstand. Ik zal onder in deze posting een heel beknopt theorie-lesje neerzetten, dan kom ik op de Ohm terug.
een zwarte lijn die ACDC aan geeft (da's toch een band? Confused )
Klopt! Zie
http://www.acdcrocks.com/ En kijk ook onderaan deze posting...
, een rode lijn geeft AC10V aan en
Dat is een aparte schaal voor het meten van 0 - 10 V wisselspanning. Daarbij moet de draaiknop ook op ACV - 10 staan (AC Voltage - 10 V)
onderaan staat een rood vakje (bad) en een groen vakje (good) wat BATT aan geeft.
Jouw meter heeft een aparte functie om batterijen te testen. Dan bedoel ik van die kleine staafjes (AAA, AA en U.. 1.5 ) en blokjes (9 V). Geen autoaccu's! In de meter ingebouwd zit een weerstandje, waarmee de batterij belast wordt (zie alweer hieronder). Als de batterij die belasting overleeft zonder dat de spanning te veel zakt, komt je naald in het groene gebied te staan. Zo niet, dan is de batterij rijp voor het milieudoosje.
Verder staat in dat meetscherm de tekst "Fuse & diode protection"
Dat betekent dat er sprake is van een bepaalde bescherming van de meter bij verkeerd gebruik. Helaas kan ik je verzekeren dat je bij verkeerd gebruik van de meter in je bus, de meter binnen een paar milliseconden is overleden.
en er staat "2k(zo'n hoefijzerteken, wa's dat ook al weer?..)/V" en daaronder AC-DC.
Dat zijn de eigenschappen van de meter: Dat hoefijzertje is de Griekse hoofdletter omega, het symbool van de Ohm. "Ohm per Volt" is een maat voor de gevoeligheid van de meter, 2k (2000) is niet spectaculair voor subtiele electronica, maar voor metingen in de bus is het perfect.
Dan is er een grote draaiknop
Die knop is heel belangrijk. Voor elke meting moet je het juiste meetbereik selecteren. Zo niet, dan loop je een grote kans dat dat het einde van de meter betekent. Een vuistregeltje: als je niet weet wà t je gaat meten, begin dan zo hoog mogelijk en schakel langzaam terug tot je een betrouwbare aanwijzing krijgt. Als voorbeeld: wil je weten of je accu 11 of 13 V spanning heeft, dan geeft de meter op 500 V DC weliswaar een kleine uitslag, maar daar kun je niets aan aflezen. Op de stand "50 V" lees je op een Volt nauwkeurig (nou ja) wèl de juiste spanning af (op de middelste van de drie ACDC schalen).
Die heeft vijf vakjes eromheen staan met verschillende waarden erbij. Een vakje ACV met de waarden 10, 50, 250 en 500. Een vakje DHMS met de waarden X1K en X10. Een vakje DCV met de waarden 2 1/2, 10, 50, 250 en 500. Een vakje DCA met de waarden 500 (raar tekentje, een u?), 10m en 250 m. En als laatste een vakje BATT V met de waarden 1 1/2 en 9.
Naast al die instelwaarden, staat een uitroepteken met 500AC/DC, 250mA DC MAX.
Dat zijn de absolute maximumwaarden waarvoor je meter geschikt is. Dus probeer geen spanningen boven de 500V en stromen boven de 250 mA gelijkstroom te meten. Dat eerste zal wel meevallen, maar 250 mA, daar zit je zo aan, zeker in een auto, waar de accu in staat is zeer grote stromen te leveren! NB Dit type meter is niet geschikt om wisselstromen te meten.
En er zit nog een klein draaiknopje aan de zijkant, waar denk ik de tekst "OHMS ADJ" bij hoort.
Dat is de nulstelling van de weerstandmeting. Om de meter te ijken knijp je de twee meetstiften stevig op elkaar, schakelaar op 1k of 10k Ohms en draai je het knopje voorzichtig tot de naald precies op 0 staat (bovenste groene schaal).
De meter heeft een spiegelschaal. Die maakt een zorgvuldige aflezing mogelijk. Beweeg je hoofd boven de schaal tot de naald precies samenvalt met z'n spiegelbeeld. Je zit er dan precies recht boven.
Gebruikte eenheden en symbolen:
Ω, Griekse hoofdletter omega, Ohm
μ, Griekse kleine letter mu, één miljoenste. Vooral in de Angelsaksische wereld vaak afgedrukt als u.
m, milli, één duizendste.
k, kilo, duizend
M, mega, een miljoen
AC, alternating current, wisselstroom
DC, direct current, gelijkstroom
De onderliggende theorie is vrij simpel. Zie ook het stuk van Cees Reysigher bij de voertuigelectriciteit.
De spanning (in Volt) "staat op een draad t.o.v. massa". Vgl: de druk op de waterleiding. B.v. +12 V gelijkspanning t.o.v. die schroef in het dashboard.
De stroom (in Ampère) "loopt door een draad, als de stroomkring gesloten is". Vgl: de hoeveelheid water die door de leiding stroomt. B.v. als je je stadslicht aandoet (in dit voorbeeld 4*5W en 2*2 W lampjes), loopt er 2A door de lichtschakelaar. Dus niet te meten met jouw metertje.
De weerstand (in Ω) is een eigenschap van een gebruiker. Vgl: de grootte van de gaatjes van de tuinsproeier. B.v. een lampje van 12V/5W heeft een weerstand van ongeveer 29Ω.
De relatie tussen alle genoemde waarden, vind je in de "Wet van Ohm".
Die luidt E=I*R. In woorden: de spanning is gelijk aan stroom maal weerstand. Deel je links en rechts door R, dan houd je over: I=E/R. Deel je door I, dan heb je R=E/I.
Dan hebben we nog het vermogen, dat wordt uitgedrukt in Watt (W). Het is gelijk aan spanning maal stroom.
Wisselspanning wisselt voortdurend van richting. B.v. thuis heeft het lichtnet een "frequentie van 50 Hz" (Hertz), d.w.z. dat de spanning 100 maal per seconde van polariteit t.o.v. aarde verandert. In de meeste landen gebruikt het lichtnet wisselspanning (50 of 60 Hz), omdat dat makkelijker (=goedkoper) is op te wekken en met minder verliezen is te transporteren.
Bij gelijkspanning gebeurt dat niet: de plus van je autoaccu heeft onder alle omstandigheden een positieve spanning t.o.v. het ijzer van de auto.
Nog even de meetbereiken op een rijtje:
10 Ohm tot oneindige weerstand
1000 Ohm tot oneindige weerstand
500 V wisselspanning
250 V wisselspanning
50 V wisselspanning
10 V wisselspanning
9 V batterijtest
1.5 V batterijtest
250 mA gelijkstroom
10 mA gelijkstroom
500 μA gelijkstroom
2.5 V gelijkspanning
10 V gelijkspanning
50 V gelijkspanning
250 V gelijkspanning
500 V gelijkspanning
Ik ga nu weer wat PVC lijmen. Vanavond lees ik wel wat er nog onduidelijk is.
Groeten,
Ernst