Pagina 1 van 2
Uitleg en disc over luchtremsysteem
Geplaatst: 08 okt 2007, 23:52
door winand
trefw: luchtrem remlucht
Interessant om zo'n topic te lezen over die 8 bar handrem Idie ik niet heb op mijn F40..)
Maar even uit nieuwsgierigheid, je hoeft je bus toch niet altijd op de handrem te zetten als ie zoveel lucht lekt? Gewoon in z'n 1 of achteruit moet toch ook voldoende zijn hier in Nederland?
Of zie ik iets over het hoofd? :?
Geplaatst: 09 okt 2007, 00:02
door Admin
Hi Winand,
Op het gevaar af off topic te raken, even een kleine uitleg:
de handrem van een luchtgeremde wagen (zowel vollucht als hydraulisch luchtbekrachtigd) bestaat uit (een of) twee dikke stalen potten met een heel sterke veer die de "handrem" muurvast aantrekt. De perslucht drukt -als je de kraan openzet- tegen een membraan dat de veer indrukt.
Je snapt 't al, een extra veiligheid: als je opeens onvoldoende lucht zou hebben om veilig te kunnen remmen, trekt die veer de parkeerrem aan.
En zonder de draadstang in die veer met een stevige ringsleutel aan te trekken (10 minuutjes werk) krijg je de wagen dan echt niet van z'n plaats.
Geplaatst: 09 okt 2007, 03:44
door Leo
En om de uitleg van Ernst helemaal Dummie-fahlig te maken voeg ik voor de duidelijkheid dan nog toe:
De handrem bediend je door de lucht er af te halen.
De gewone remmen door er lucht óp te zetten.
Als de auto te weinig of géén luchtdruk heeft, staat ie dus automatisch op de handrem.
Dan ga je lucht pompen, en bij 6Bar mag/kun je dan de handrem weer lossen (waarschuwingslampen + (soms) acoustisch alarm & bij Tranquilo nog een extra veiligheid).
Die 6 bar heb je ook nodig om de bekrachtiging van je rempedaal én de normale remmen goed te laten werken, dus je kunt eigenlijk nooit wegrijden met te weinig druk.
NouJah, alles kan natuurlijk, maar dan ben je wel een errug groot rund. :?
Vervolgens pompt de compressor nog verder naar 8Bar zodat je een flinke buffer hebt om mee te werken.
Wederom een fluitje toch?:P
Mvg, Leo.:D
ps; hey Ernst, als het te ver offtopic gaat dan splits/verplaats ik het toch lekker?:P
Mag de pret allemaal niet drukken, zolang het maar goede info is.
Over luchtremmen is hier nog bitter weinig geschreven, dus vind het wel een goed item.
luchtrem
Geplaatst: 09 okt 2007, 13:39
door DVIII
lekkages kunnen overal zitten en niet alleen in de commandoklep ( daar waar je mee voet-remt) , ook de handremklep kan lekken en de overdruk klep idemdito , remedie , draai goed lucht en zet de motor af , luister goed naar waar het sist en pak dat onderdeel aan. commandokleppen moet je niet mee sollen , maar direct vervangen ( ook Leo ! ) in tegenstelling van droogte is het juist vaak condenswater waarom deze kleppen kapot gaan.
verder is het raadzaam om de hele boel met speciale reminstallatie antivries te spoelen en conditioneren , waarna het weer goed beschernd de winter in kan en de lekkage wegblijft ! en ja lucht draaien is geen vrienden maken !
Geplaatst: 09 okt 2007, 15:18
door Leo
DVIII schreef:commandokleppen moet je niet mee sollen , maar direct vervangen ( ook Leo ! )
Jah Duh, op zo'n manier kan ik wel RaboBank op die bus zetten.. :shock:
Leg mij eens uit waarom iedere zot wel mag gaan zitten piemelen met revisiesetjes voor het hydro-remsysteem, en ik niet aan een relatief eenvoudig regelbaar reduceer mag sleutelen?
Want veel meer is zo'n commandoklep niet.
Mvg, Leo.:D
Geplaatst: 09 okt 2007, 18:03
door Admin
Voor Leo:
En toen de scanner toch op bedrijfstemperatuur was, meteen maar even een stukje uitleg gescand. Voor de liefhebber:
In de figuur is een van de meest gebruikelijke voetremventielen afgebeeld. Dit ventiel kan in meerdere systemen toegepast worden. In principe is de werking van het ventiel gelijk aan die van een kraan. Men opent een verbinding met de lucht-voorraad, waardoor de perslucht naar de wielremcilinders kan stromen en de remmen in werking treden. In deze situatie is geen enkele regeling van de remkracht mogelijk, terwiji er voor de bestuurder geen "remkrachtgevoel" aanwezig is. De werking van het afgebeelde ventiel is als volgt:
De aansluiting V is de aansluiting vanaf de voorraadketels; de aansluiting Z is de aansluiting naar de wielremcilinders. De verbinding tussen de aansluitingen V en Z is afgesloten door de klep 8, terwiji de aansluiting Z via de geopende klep 7 in verbinding staat met de buitenlucht. Er is dus bij de wielremcilinders geen luchtdruk, dus ook geen remwerking. Wordt nu het rempedaal 1 ingedrukt, dan worden via de drukstang 2 de zuiger 3 met de veer 4 en de zuiger 5 naar beneden bewogen. Hierdoor sluit klep 7, zodat de verbinding van aansluiting Z met de buitenlucht verbroken is. Bij nog verder indrukken van het rempedaal wordt klep 8 geopend. De voorraaddruk kan nu langs klep 8 via de aansluiting Z naar de wielremcilinders, zodat de remmen in working treden. Tevens kan via de gekalibreerde opening 6 de luchtdruk onder de zuiger 5 komen, die hierdoor tegen de druk van de veer 4 in omhooggedrukt wordt. Hierdoor sluit klep 8, zodat in het remsysteem een lagere druk dan de voorraaddruk gehandhaafd blijft.
Moet er krachtiger geremd worden, dan zai de bestuurder het rempedaal verder indrukken, waardoor de veer 4 meer gespannen wordt. De veer 4 zal dan de zuiger 5 naar beneden drukken, waardoor de klep 8 opent en er weer voorraaddruk in het remsysteem toegelaten wordt. Deze voorraaddruk komt ook weer via de opening 6 onder de zuiger 5, waardoor deze weer omhooggedrukt wordt, totdat de klep 8 gesloten is. Er ontstaan dus evenwichtssituaties, die afhankelijk zijn van de spanning van veer 4 (pedaalkracht) en de druk onder de zuiger 5 (remdruk).
Hoe groter de remkracht moet zijn en hoe hoger de vereiste luchtdruk, des te hoger ook de luchtdruk onder de zuiger 5, dus ook hoe groter de spanning van veer 4 of de door de bestuurder geleverde pedaalkracht. Laat de bestuurder het rempedaal los, dan bewegen de zuigers 5 en 3 zich weer omhoog en opent klep 7.De in het remsysteem aanwezige perslucht kan nu langs de geopende klep 7 naar de buitenlucht ontsnappen, waardoor de remmen lossen. Moet de bestuurder een z.g. noodstop maken, dan zai hij het rempedaal snel en maximaal indrukken. De klep 8 is dan geheel geopend, waardoor de maximale voorraaddruk vanaf de aansluiting V naar de aansluiting Z (de wielcilinders) stroomt. Door de gekalibreerde opening 6 is er enige tijd nodig om ook deze maximale druk onder de zuiger 5 te verkrijgen, waardoor de tegendruk bij snel intrappen van het rempedaal gering is. Men heeft met dit ventiel bereikt, dat bij normaal remmen door de bestuurder een stijgende pedaalkracht geleverd moet worden, die evenredig stijgt met de benodigde remkracht, terwiji bij noodremming een geringe pedaalkracht vereist is. Tevens is hier een remkracht-regeling mogelijk geworden en heeft de bestuurder een "gevoel" in het rempedaal verkregen.
Geplaatst: 09 okt 2007, 18:08
door Admin
En ook voor Winand een plaatje: de veerremcilinder:
In het VAM-boekje zag ik dat de veerspanning 6 kN is (600 kg). Ik wist dat je moest oppassen met die jongens, nu weet ik ook waarom!
Geplaatst: 09 okt 2007, 21:28
door Frank.fjph
Leo ea,
Ik heb vroeger ook met remluchtproblemen te doen gehad:
Toen destijds brandweerauto's ook luchtremmen kregen hadden we een vrachtwagenmonteur die zei dat ie hem luchtdicht kreeg en hield: hij trok alle koppelingen en kleppen na van het chassis voordat de opbouw eropkwam. Dit werkte vele jaren, maar als ze ouder worden dan houdt het een keer op.
Wel is het zaak om de Filterunit en/of de antivries doseerder goeed te onderhouden.
De oplossingen die er gemaakt zijn zijn even siplel aals doeltreffend:
1. Neem een persluchtcilinder (ademlucht, 5 a 7 liter 200Bar) schroef er een reduceer van 200 naar 7 bar op, en koppel die aan de voorraadketel.
Zo heb je altijd een snelstartwegrijmogelijkheid. (Ging dacht ik 7 a 10 keer per cilindervulling.
2. Slangaansluiting met terugslagklep op de voorraadketel maken aan het werklucht leidingnet hangen.
Leuk voor in de garage, maar lijkt me minder voor in het bos
3. Maar en volle tank van een simpel compressortje van een paar tientjes is missien ook een idee.
Let bij deze grappen wel op dat je echt weet waar je mee bezig bent, want als je het niet helemaal goed doet, heb je wel druk om je handrem te lossen, maar niet om meer dan een keer te remmen, en dat kan in de bergen echt lullig worden!!!!!!!!!!!!!!!!
Frank
PS
Daf, en ik dacht ook Mercedes hadden speciale brandweer uitvoeringen (aangepast remsysteem, voor versneld op druk krijgen van het luchtsysteem) van de chassis die voor uitrukvoertuigen bedoeld waren.
Toepassing van een zg raceketel...)
Geplaatst: 10 okt 2007, 04:55
door Leo
@Ernst: Zeer fraaie uitleg & tekeningen.:)
@Frank: Ik heb 6(!!) luchtketels onder dat orgel hangen, natuurlijk mede dankzij de luchtvering.
Misschien kan ik dan beter een duikfles van 20 liter nemen? :P
Ik zat zowieso al te denken aan een kleine elec-compresor omdat ik de bus dmv zijn luchtvering een beetje recht wil zetten als ik stil sta.
Maar binnenkort zal ik eens naar de Merc-dealer gaan.
Die kan van die mooie tekeningen tevoorschijn toveren.
Eens kijken of er een revisieset voor te vinden is, want dik 500 euri voor een klepje is ff te gek..
Voor de liefhebbers een remcircuit-schema van Tranquilo:
Mvg, Leo.:D
oeps
Geplaatst: 10 okt 2007, 10:32
door DVIII
dat er nog leefruimte in dat ding is man ! , hij zit helemaal vol !
nee , het was even een test of je zou happen (hhh) , maar ik heb diverse stunts gezien met prachtige auto's vol toeters en bellen , en een vervuild niet goed werkend remsysteem. veelal omdat de drempel om er aan te beginnen erg hoog was opgeworpen , hoge kosten , moeilijk , nu werkt het nog etc. met als gevolg dat ook normaal onderhoud er onder leed.
ik heb ook nooit gezegt dat een ieder maar kan gaan repareren aan zijn hydraulische remmen , die net zo gevoelig kunnen zijn .
maar een luchtrem installatie is net effe gevoeliger omdat de krachtgever , de lucht , ook goed moet zijn. En die is niet even gemakkelijk in de omgang omdat er nou eenmaal condens kan ontstaan die bij vorst lelijke schade's kan veroorzaken die niet direct naar voren komen.
tegenover de keuze van een tientonner staat ook de aandacht die de remmen vragen van zo'n komeet. en op de sloop is vanalles te vinden voor minder dan 500 euro !
kleine tip , een glassex spuitfles (oid) met antivries voor luchtremsystemen in de inlaat van de kompressor richten tijdens het draaien , na een paar minuten kun je de damp ruiken bij de afblaas en bij de ketelaftap. dit auto'tje komt de winter weer door !
werkt ook met pure spiritus in noodgevallen tijdens vorst .
Geplaatst: 10 okt 2007, 11:40
door Leo
Jah, je l*lt lekker met je haptest.. 8)
Maar hier wordt op veiligheid dus geen cent bespaard.(bv de vooras is aangepakt voor de prijs van een redelijk bussie)
Het ding moet goed rijden, goed sturen en goed remmen, daar is geen compromis over mogelijk.
Slooponderdelen komen er daar niet aan te pas, want dan weet je nog niet wat je hebt.
Dus die commandoklep reviseer ik goéd, of anders komt er een nieuwe.
Je had me zodoende aardig op de kast..

Maar mijn wraak zal zoet zijn..
Wbt die condens in het systeem: Ik heb nog geen idee hoe het werkt, maar er zit ergens een condensopvang die al het water er uit gooit wanneer ik 'm op de handrem zet.
Uit de ketels heb ik na dik 10.000km nog geen druppel kunnen aftappen.. :shock: (de man van de RDW & de Mercedesgarage snapten er ook geen moer van hoe dat kon)
Dan zit er ook nog zo'n spiritus-injector op.(staat op de revisie-lijst).
Maar de truc met de spuitfles onhou ik, want je weet maar nooit.:)
Wbt de hoeveelheid leidingen: Je wilt niet weten wat een massa troep daar onder hangt.
Is het bij een vrachtwagen nog verdeeld over de gehele lengte; hier hebben ze het vóór de voorwielen en rond de achteras gepropt want in het midden zit de laadruimte en achterin de motor.
Je wordt helegaar krankjorum als je eens een leiding probeert te volgen.. :?
Maar hij rijd wel lekker, dat scheelt.
Mvg, Leo.:D
lucht
Geplaatst: 10 okt 2007, 22:32
door DVIII
ik heb wat gesleuteld aan Kalmar heftrucks ( van die 20 tonners) , en daar was ook nog eens alles lucht servo bediend, dus alsof het electrische draden waren , maar dan errug dikke dus. en alles met miniatuur 3/5 kleppen, lucht is geen electriek !
afijn altijd zoeken en knoeien om dat spul in de winter aan de praat te houden, maar daar hebben we dan later LUCHTDROGERS op gebouwd. en toen ging het van een leien dakkie. zo'n ding zal er onder de tranquillo ook wel ergens verstopt zijn , bij goed onderhoud nooit geen condens meer .
Geplaatst: 10 okt 2007, 23:56
door Leo
Hoe ziet zo'n luchtdroger er uit en hoe werkt dat?
luchtdroger
Geplaatst: 11 okt 2007, 08:40
door DVIII
ja , eh.. het is een apparaat zo groot als een dure citruspers dus 20x20x40 cm en het gebruikt een element ( wat je wel eens vervangt)
? weet je hoe internet werkt ?
Geplaatst: 11 okt 2007, 08:59
door Admin
Leo,
De eerstvolgende keer dat we elkaar zien, mag jij vooronder aan bakboorzijde Dr. Wolff z'n buisjes bekijken. Daar zit er een. Moet 'm voor de winter toch nog een keer vullen
Qua aantal tanks win jij met vlag en wimpel. Maar ja, ik heb dan ook geen luchtvering (maar wèl aanhangerkoppelingen) :shock:
Geplaatst: 11 okt 2007, 09:22
door Admin
Voor de liefhebbers, nog een plaatje:

Dit is de compressor die o.a. wordt toegepast op de OM314 en OM364. Debiet 135 l/min bij 2800 RPM en 8 bar tegendruk.
De goede waarnemer zal opmerken dat een en ander identiek is aan de vacuümpomp van dezelfde typen motor, uiteraard met omgedraaid werkende ventielen.
Geplaatst: 11 okt 2007, 09:35
door Admin
En voor de wat grotere motoren, o.a. de OM366, 366A en 366LA, onderstaand type compressor ("Luftpresser") met een debiet van 245 l/min, bij een tegendruk van 8 bar en een toerental van 2600 RPM.
1 = Pleuellager
2 = Kurbelwelle
3 = Kolben
4 = Sauglamelle
5 = Sitzplatte
G = EinlaB
7 = Drucklamelle
8 = Zylinderkopf
9 = AuslaB
10 = Olkanal
11 = Gleitlager
Anschlüsse
0 = SauganschluB
2 = OruckanschluB
81 = Olzulauf
82 = Olrücklauf
91 = Kühlmitteleintritt
92 = Kühlmittelaustritt[/img]
Re: luchtdroger
Geplaatst: 11 okt 2007, 12:39
door Leo
DVIII schreef:ja , eh.. het is een apparaat zo groot als een dure citruspers dus 20x20x40 cm en het gebruikt een element ( wat je wel eens vervangt)
? weet je hoe internet werkt ?
?Weet jij hoe je
foto's moet plaatsen?
Een foto/tekening staat ff beter bij "Luchtremmen voor Dummies".
############################################
@Ernst:
Admin schreef:Maar ja, ik heb dan ook geen luchtvering (maar wèl aanhangerkoppelingen) :shock:
Een luchtgeremde aanhanger heeft zijn eigen tanks aan boord Ernst, zodoende hoeft er op de trekker niks extra's te zitten.
Waarom zou je die dingen jarenlang meesjouwen als er toch geen hanger achterhangt?
Mvg, Leo.:D
Geplaatst: 11 okt 2007, 12:56
door Admin
De mijne heeft een aanhangervoorraadtank, de koppelingen zijn al af fabriek gemonteerd. Ik maak daar dankbaar gebruik van om m'n banden op te pompen, hoeg ik er niet onder te kruipen met zo'n rare schroefkoppelingslangvanmercedesbenzombandenoptepompen...
Trouwens ook een accessoiretankje voor m'n stoel en voor de hoorn.
Geplaatst: 11 okt 2007, 13:04
door Leo
Dan sjouw jij ook een hoop loos gewicht mee.. :shock:
Ik had die Duitsers wel slimmer ingeschat..
Een tank voor de toeter, hoe verzinnen ze het.

njet
Geplaatst: 11 okt 2007, 19:00
door DVIII
sorrie maar ik kan geen foto's plaatsen , ook omdat ik geen camera heb en ook omdat ik tamelijk digilectiesch ben., maar dat soort auto's zoals Leo en Ernst , die hebben al wel een vierweg ventiel , en daarom zoveel luchttanks , ik heb nog een paar kennissen met losse scheidings ventielen of helemaal geen fatsoenlijk lucht systeem. en slechts één tank
maar ach die remmen al bij 2 bar , trouwens mijn LP 608 is ook spartaans eenvoudig , die heeft nog een trekhandrem ( geen lucht) maar wel luchtbekrachtiging.
en die simpele compressoren die aan de nokkenas meelopen zitten ook nog volop op de 364 , en 366 in het eerste geval, meestal als vacuum pomp.
Geplaatst: 11 okt 2007, 19:15
door Leo
Dat digilectische valt wel mee, en foto´s leren plaatsen doe je hier:
http://forum.campertechniek.eu/viewtopic.php?t=3101
Natuurlijk hoeven die foto's niet allemaal van jezelf te zijn, goed jatwerk is ook niet verkeerd.
Mvg, Leo.:D
Re: njet
Geplaatst: 11 okt 2007, 21:14
door Anton
Hoi,
Ik dacht dat er op 608 een vacuumpomp zit, of zijn er ook uitvoeringen met luchtdrukstoppers?
Ik ben er al uit: Admin schreef:
Dit is de compressor die o.a. wordt toegepast op de OM314 en OM364. Debiet 135 l/min bij 2800 RPM en 8 bar tegendruk.
De goede waarnemer zal opmerken dat een en ander identiek is aan de vacuümpomp van dezelfde typen motor, uiteraard met omgedraaid werkende ventielen.
DVIII schreef:sorrie maar ik kan geen foto's plaatsen , ook omdat ik geen camera heb en ook omdat ik tamelijk digilectiesch ben., maar dat soort auto's zoals Leo en Ernst , die hebben al wel een vierweg ventiel , en daarom zoveel luchttanks , ik heb nog een paar kennissen met losse scheidings ventielen of helemaal geen fatsoenlijk lucht systeem. en slechts één tank
maar ach die remmen al bij 2 bar , trouwens mijn LP 608 is ook spartaans eenvoudig , die heeft nog een trekhandrem ( geen lucht) maar wel luchtbekrachtiging.
en die simpele compressoren die aan de nokkenas meelopen zitten ook nog volop op de 364 , en 366 in het eerste geval, meestal als vacuum pomp.
Groet Anton
Geplaatst: 11 okt 2007, 21:29
door Admin
Hoi Anton,
In de fabriek waar de 608's uit het ei kropen, noemden ze dat "SA", "Sonderausführung":
b19 bremse hydr. 2-kreis/druckl. 2-kreis verstaerkt
Geplaatst: 11 okt 2007, 21:32
door Anton
Hoi,
Ik was in de veronderstelling dat vanaf de 808jes druklucht werd toegepast, vandaar mijn verwarring.
Maar we zijn er uit!
De mijne geeft dus zoals de meeste hebben onderdrukremmen.
Groet Anton