Overgenomen van een ander forum
Citaat van: Wim_V op Mei 24, 2007, 04:11:14
bij gebruik van een dergelijk apperaat wordt er waterstof en zuurstof gemaakt uit water wat de motor ingaat, dit is een zeer kleine hoeveelheid vergeleken met de hoeveelheid normale brandstof (benzine/diesel/lpg).
het knalgas (waterstof en zuurstof gas bij elkaar) is reeds gasvormig (in tegenstelling tot benzine en diesel) waardoor de brandstof veel homogener verdeeld is dan normaliter (er zijn ook systemen die benzine/diesel verdampen en al voormengen met de lucht om vervolgens de carb of injectie armer te zetten. met dergelijke systemen worden ook al riante rendementsverbeteringen gehaald (dus een lager brandstofverbruik en/of meer vermogen))
het knalgas heeft zijn eigen zuurstof bij zich waardoor het percentage zuurstof in het mengsel hoger ligt dan normaliter en er dus meer brandstof verbrand kan worden (meer vermogen)
de verbrandingssnelheid van waterstof is ongeveer 2x zo snel als die van benzine (diesel is nog "langzamer"), waardoor het ontstekingstijdstip later kan worden gezet (wat goed is voor het rendement, omdat normaal 20 tot 50 graden voor bovenste-dode-punt wordt ontstoken en er dus eerst negatieve arbeid geleverd wordt. hoe later hoe minder negatieve arbeid).
een moderne auto doet dit enigszins automatisch, een compleet anders afgestelde ontsteking zou nog veel beter zijn.
waterstof heeft een veel hoger octaangetal dan benzine (voor diesel niet belangrijk) waardoor de compressie verhoogd zou kunnen worden voor een hoger rendement. een andere mogelijkheid om van het hogere octaangetal gebruik te maken is het ontstekingstijdstip aan te passen.
2 vliegen in 1 klap met het aanpassen van het ontstekingstijdstip dus
waterstof ontbrand veel makkelijker dan benzine (of diesel) en heeft dus veel minder energie nodig om aangestoken te worden. de waterstof steekt daarna de normale brandstof aan.
waterstof kan veel grotere en kleinere brandstof/luchtverhoudingen hebben, waardoor indien het totale mengsel armer (minder brandstof dan nodig voor de hoeveelheid zuurstof in de lucht) zou draaien dan normaal. de waterstof nog steeds aangestoken kan worden terwijl benzine dan een veel grotere vonkspanning nodig zou hebben. de waterstof steekt vervolgens de brandstof weer aan. een armer mengsel betekent minder brandstof en dus een lager brandstofverbruik.
samengevat ontsteekt het mengsel dus makkelijker, is het mengsel homogoner (is dat goed NL?) waardoor meer normale brandstof verbrand dan normaal, is de verbranding sneller en het octaangetal hoger, waardoor het rendement meer stijgt dan het verbruik aan elektrische energie toeneemt
dit al met al kan inderdaad een brandstofbesparing opleveren die flink kan oplopen (afhankelijk van gebruikte waterstofgenerator en gebruikt voertuig en van verdere aanpassingen aan het voertuig, 12% tot 35% komt regelmatig voor)
veel mensen maken al gebruik van een dergelijk systeem. er is bijvoorbeeld veel te op mpgresearch.com
jammergenoeg is deze site op het moment al een week niet meer up doordat hun datalimiet is overschreden.
verder zou ik nooit zo'n systeem kopen van iemand, zelfbouwen is veel goedkoper
http://waterpoweredcar.com/hydrobooster.html en op eerdergenoemde site (die down is) staat genoeg info om voor minder dan €100 je eigen systeem te maken.
een auto die geheel op water loopt is natuurlijk onzin. een dergelijke waterstofgenerator levert lang niet genoeg waterstof op om zelfs een brommer op te laten lopen. wanneer een generator gebruikt wordt die dit wel doet kost het meer vermogen om het knalgas te produceren dan de motor die op het knalgas loopt kan leveren.
Ps. ben sinds kort afgestudeert aan de HTS-Autotechniek dus weet wel ongeveer waar ik het over heb