Hi Dennis,
Even wat duidelijkheid voor het gebruik van de juiste eenheden;
130 Wp betekend 130 Watt piekvermogen. Dat is het maximale vermogen dat ze uit een paneeltje kunnen persen, zeg maar op een mooie zonnige dag om 12 uur in de tropen op de zon gericht. Hier kun je beter rekenen op de helft.
Watt is de eenheid van Vermogen en dat is Stroom (uitgedrukt in Amperes) x Spanning (in Volts)
De maximale stroom die dat paneeltje kan leveren (in de tropen) bij 24V is dus 130/24 = 5A, in Nederland moet je op een zonnige dag blij zijn met 3A.
Als het de hele dag mooi weer is in de zomer, netto 10 uur lang, dan kan dat paneeltje dus maximaal 3A x 10h = 30Ah (ampere-uur) leveren bij een spanning van 24V.
Dan moet je wel de hele dag dat paneeltje naar de zon richten.
Er zijn echter nogal wat verliezen dus reken maar op maximaal 20Ah bij 24V of 40Ah bij 12V. Natuurlijk ga je dat allemaal niet doen dus reëel is de helft, 10Ah bij 24V of 20Ah bij 12V.
Maar als het bewolkt is in de winter dan is het heel wat minder

.
De opbrengt op een mooi dag is ook nog heel mooi, 10Ah x 24V = 240 Wh (Watt-uur, 10 uur lang 24 W of zoiets), kun je bijvoorbeeld een 5W TL lampje een 8 uur laten branden en ook nog 4 uur TV (50W) mee kijken. (5W x 8h en 50W x 4h is samen 240Wh).
Misschien ben ik wat te negatief en heb je nog iets meer, maar ga er niet op rekenen.
De jongens die de folder schrijven gaan natuurlijk niet keihard liegen, maar gaan wat pooooositiever

met de gegevens om. Vandaar die hele mooie getallen :mrgreen: .
(ze meten??? aan het eind van de winter, in Kenia, op een lange mooie zonnige dag, hoog in de bergen, met het paneeltje de hele tijd naar de zon gericht)
Waar je op moet letten is eigenlijk alleen de Wp. Die is gemeten door de fabrikant en is een betrouwbare rekeneenheid, 100- 200Wp heb je nodig om vrij te staan. Voor de rest let je op de prijs, € 4,-/Wp incl. is een mooi uitgangspunt, die van de Wit zijn dus iets te duur.
Mvg. Paul 8)