In eerste instantie wilde ik de tanks onder de bus hangen, ruimte zat, de 608 staat nogal hoog op zijn slofjes.
Qua installatie was ik er al uit.
Geen gekloot meer met dompelpompjes want daar heb ik een het verleden een hoop gezeik mee gehad en heb soms mijn longen uit mijn lijf gezogen om het eerste straaltje naar boven te krijgen.
Ik wil gewoon de kraan opendraaien en stromend water hebben.
Daar de wagen geheel 24 volt is uitgevoerd ben ik op zoek gegaan naar een zelfaanzuigende pomp met drukvat, ik geloof dat ze het een expansievat of accumulator noemen maar corrigeer mij maar als ik het mis heb.
Uiteindelijk een mooi setje gevonden bij de bootaccesoires in Vinkeveen, hier kun je de nodige tweedehands spullen vinden.
De set was nog nooit gebruikt maar wel een paar jaar oud, dat is mijn bus ook dus dat moest een match worden.
Om belastingtechnische redenen heb ik de wagen zo snel mogelijk omgekeurd tot camper en de set recht onder mijn spoelbak gebouwd en hebben we een paar jaar met jerrycans (jerry was de scheldnaam voor de duitsers die als eerste met het brandstof tankje kwamen vandaar jerrycan) dat functioneerde prima maar was uiteraard tijdelijk (ik wil nog wel eens van idee veranderen).
Omdat ik de Mercampo het hele jaar door berijd en ook de bergen er mee wil opzoeken heb ik gekozen om de schoonwatertanks in de bus in te bouwen.
Uiteindelijk gekozen voor twee rechthoekige tanks van elk 82 liter.
De tanks staan helemaal achterin tegen de zijwanden, elk aan een kant voor een goede gewichtsverdeling en hierdoor hou ik nog ruimvoldoende bagageruimte over maar hier over meer in de rubriek indeling (volgt nog) Na wat vragen en spuren op het forum besloten de aanzuigpomp met vat dichter bij de tanks te plaatsen, deze zit nu in een zitbank gebouwd.
Ik wilde heel voortvarend met allerlij meters aan de gang om te kunnen bepalen hoeveel water ik nog aan boord zou hebben, alles uitgezocht en een aantal tips en suggesties gekregen (nog dank daarvoor) voor het zelf bouwen hiervan.
Uiteindelijk alles overboord gegooid en toch voor de meest simpele en minst storings gevoelige oplossing gekozen; het kijkglas :shock: in mijn geval een doorzichtige slang aan de onderzijde van de tank verbonden met de bovenzijde.
Je hoeft dan alleen maar de achterdeur open te doen een blik te werpen en een inschatting maken hoelang je hiermee voortkunt.
Een voor mij belangrijke reden was ook dat ik slecht tegen electronica kan als ik het niet helemaal begrijp en het uiterst irritant vind als het hapert of disfunctioneerd bovendien hoe minder er in zit hoe minder er kapot kan gaan.
Ik moet nu wel gaan uitkijken wat ik schrijf want ik besef mij dat ik er al aardig wat heb ingebouwd en er staat nog het een en ander op mijn lijstje.
Mijn grijswater tank komt onder het keukenblok welke aan de bestuurderzijde is geplaatst, net achter de brandstoftank en voor het achterwiel.
Dit word een 80 liter tank (moet nog geplaatst worden). Onder mijn kookplaat 3 pits met oven staat de gaskachel (ringverwarming met uitstroom naar bagageruimte om bevriezing van de tanks tegen te gaan) Er was ook nog net genoeg ruimte voor een gasboiler, dus het hele gaszooitje dicht bij elkaar en... lekker warm stromend water.
Met een tuincentrum hand sproeiertje een gardena koppeling en een stuk slang creëer ik de buitendouche, gewoon door het raam naar buiten, ideaal om de kids, of jezelf af te spoelen. Het toilet is weer van een andere orde hier loop ik nog mee te stoeien.
In Vinkeveen een 24 volts vermalerpot op de kop getikt deze wilde ik op de wielkast bouwen maar hierdoor zou de zitbank wel erg hoog komen dus uiteindelijk toch maar besloten de pot halverwege de wielkast te plaatsen, rechts achterin.
Het aansluiten van het geheel is nog niet voltooid, als ik het toilet inschakel zuigt hij behoorlijk door en uitgeschakelt lopen de tanks langzaam via het toilet leeg doordat mijn watertanks wat hoger gesitueerd zijn (wet van de communicerende vaten)
Af en toe krijg ik de schijt van dat schijthuis.
Ik heb ook nog geprobeerd om middels een terugslagklep en leeglopen tegen te gaan, gaat wel langzamer maar hij loopt nog steeds leeg. De enige oplossing (denk ik) is om een drukloze 24v afsluiter te monteren welke gelijktijdig met het toilet word ingeschakeld. alleen zijn die dingen al gauw een paar honderd euro :? De tweede mogelijkheid is om er een kogelkraan tussen te zetten maar ook dat is niet ideaal vanwege de plek en de ruimte.
Als er nog suggesties zijn hoor ik ze graag.
Dat doet mij in een keer denken aan die ene keer dat ik met mijn ouders in een tabbert op vakantie was in luxemburg (was ook meteen de laatste keer).
Ik helemaal gelukkig; in een caravan op vakantie! Nadat wij een aantal malen van de porto pottie gebruik hadden gemaakt moest die toch ook een keer geleegd worden.
Vaders nam het ding mee onder zijn arm begon halverwege al te kokhalsen en heeft uiteindelijk het hele apparaat zo de container in gelazerd.
Hij kwam terug met de mededeling 'jullie schijten maar in het bos, dat is toch geen vakantie!' Tot overmaat van ramp kapte de koelkast er ook nog mee en toen was ie er wel klaar mee, op naar een hotel en bij thuiskomst het apparaat meteen verkocht.
Ik denk dat hier ook de basis is gelegd voor mijn afkeer tegen zo een chemo stront container en ik vindt ze inderdaad ook stinken vandaar de keuze voor een vermalerpot.
De zwartwater tank komt aan passagierszijde achter het achterwiel te hangen (moet ook nog gebeuren) en is ook tachtig liter tank, moet voldoende zijn en beide tanks wil ik ook met het 'kijkglas' principe gaan uitrusten.
Voor wat betreft de koelkast; in het verleden ook niet al te beste ervaringen opgedaan met die combinatie gas/12v/220v apparaten dus vandaar mijn keuze voor een compressor model waar je, ook als het warm is, een lekker koud biertje komt om nog maar even bij het vocht te blijven.
Ik hoop dat ik jullie niet al te verveeld heb met deze uiteenzetting maarja... er werd ook gevraagd om motivatie en beweegredenen

Groet,
Peter.