Ik ben zo vrij geweest mijn epistel over winterbanden aan te passen aan de laatste informatie die ik uit diverse vakbladen en van de ANWB website kon plukken:
Commentaar en kritiek is welkom!
Winterbanden
Banden zijn het enige contact tussen de auto en het wegdek. In zomer en winter, in hitte en in kou, op een droge en op een natte weg.
Fabrikanten van banden proberen een evenwicht te vinden tussen weinig slijtage, met als gevolg harde banden, en veel comfort, dus zachte banden. Meer en meer wordt een splitsing gemaakt tussen zomerbanden en winterbanden waarbij naast slijtage en comfort ook de weersomstandigheden betrokken worden bij de keuze van de band.
De belangrijkste verschillen tussen zomer- en winterbanden zijn de materiaal-samenstelling en het profiel.
Door de samenstelling van het rubber te wijzigen bereikt de fabrikant dat een winterband ook bij lage temperaturen nog soepel blijft en daardoor meer grip heeft dan een zomerband die weer voor hogere temperaturen bedoeld is en juist dan weer soepel blijft. De verschillende samenstellingen zorgen er ook voor dat in het juiste seizoen de slijtage beperkt blijft. Let op: in het andere seizoen slijten de banden juist extra hard, op tijd wisselen dus!
Winterbanden zijn vaak gemerkt met de aanduiding M&S, M+S of M.S., wat staat voor “mud & snow†ofwel modder en sneeuw of met een ijskristal. Precies waar het profiel extra geschikt voor is. Helaas wordt de aanduiding M&S in alle varianten ook gebruikt voor typen die toch wel zomerband zijn, de aanwezigheid van het ijskristal of het advies van de bandenboer zijn belangrijker!
Het profiel van een winterband is beter berekend op het afvoeren van (regen)water en allerlei andere vormen van neerslag en in het bijzonder op meer grip in sneeuwlagen. Om dit afvoeren goed te kunnen verzorgen is een minimale profieldiepte van 4 mm nodig. Wanneer winterbanden minder dan 4 mm profiel hebben worden ze toch gezien als zomerbanden.
Zie voor meer informatie o.a.
http://www.anwb.nl/published/anwbcms/co ... id.nl.html
Bedenk bij de keuze voor winterbanden dat je in het algemeen beter grip hebt bij lage temperaturen en vooral bij sneeuw en dat je daardoor iets minder slipgevoelig bent en een iets kortere remweg hebt. Gebruik deze voordelen om veiliger te rijden, dus niet sneller omdat je toch winterbanden hebt, maar bij dezelfde snelheid zekerder, juist omdat je winterbanden hebt.
In ons vlakke landje kun je je nog afvragen of het zinvol is om winterbanden te hebben en zou je nog een beetje kunnen twijfelen over de investering. Wanneer je op wintersport gaat is het absoluut noodzakelijk winterbanden te hebben, in steeds meer landen heb je echt een probleem als je bij een ongeval betrokken raakt. Informeer wanneer het gebruik van winterbanden verplicht is in de landen waar je doorheen rijdt en waar je naar toe gaat. Meestal is dit van 1 oktober tot en met 30 april maar de weersgesteldheid is veel meer bepalend dan de kalender.
In Finland is het eenvoudig: van 1 december tot 1 maart verplicht rijden op winterbanden, inwoner of niet!
De Duitse wetgever heeft op 1 mei 2006 bepaald dat alle Duitse personenauto’s, bestelbusjes en vrachtwagens in winterse omstandigheden een winteruitrusting moeten hebben. Nee, winterbanden zijn niet verplicht gesteld, er is geen keiharde definitie van winterbanden die in de wet opgenomen kan worden. Echter: tussen de regels door is duidelijk te lezen dat winterbanden wel vereist zijn. Voor buitenlanders geldt de verplichting niet maar ook hier is tussen de regels door te lezen dat het wel degelijk de bedoeling is dat buitenlandse auto’s ook een winteruitrusting hebben.
Trouwens, met die investering valt het wel mee:
Eenmalig een set velgen, banden vinden het niet fijn iedere keer gedemonteerd en gemonteerd te worden. Gebruik hiervoor stalen velgen, deze worden minder aangetast door pekel dan aluminium velgen.
Eenmalig een set banden maar als je de winterbanden onder de auto hebt slijten de zomerbanden niet en andersom. Laat je adviseren door een betrouwbare leverancier, het aanbod van winterbanden verandert nog steeds erg snel. Koop ze op tijd, net voor het wintersportseizoen losbarst hebben de bandenboeren het druk.
Tegenover de extra kosten staat een veiliger gebruik van je camper in vaak toch mindere weersomstandigheden.
Zie winterbanden ook niet als vervanging van sneeuwkettingen. Het kan zijn dat het gebruik van sneeuwkettingen iets kan worden uitgesteld maar waar sneeuwkettingen verplicht zijn mogen ze beslist niet door winterbanden vervangen worden! De ANWB kan je vertellen waar sneeuwkettingen verplicht zijn (dat zijn eigenlijk alle wintersport-landen). Houd er rekening mee dat ze ook verplicht zijn als je er alleen maar door heen rijdt naar een mooi zonnig overwinterland!
In de regelgeving begint ook het één en ander aan inzichten te wijzigen. Bij een ongeval wordt gekeken naar wie in welke mate schuld heeft. Daarna wordt de verdeling van de schade bepaald. Wanneer in een sneeuwsituatie met zomerbanden gereden wordt, zal vrijwel automatisch een groter deel schuld toegekend krijgen. Bij een beetje blikschade is dat nog wel te dragen maar bij letselschade is dat al snel een fors bedrag. Dit is allemaal nog nieuw gebied maar ga uit van de ongunstigste situatie. Deze kun je voorkomen of in ieder geval beperken door in de winter met goede winterbanden te rijden.
Oh, nog wat: je camper heeft 4 wielen, mogelijk met 6 banden. Doe ze allemaal en zorg er zeker voor dat de beste op de stuuras zitten. Wanneer je voor wel en achter geen winterbanden zou hebben zul je in de kortst mogelijke tijd in een slip raken. In verschillende landen is het al verplicht om als je eenmaal winterbanden monteert, dit ook rondom te doen. Per as moeten gelijke banden gebruikt worden. Hierdoor is het slim alle banden gelijk te houden, anders moet je 2 verschillende reservebanden meenemen.
Normaal gesproken moet je banden monteren die geschikt zijn voor de maximum snelheid van de auto. Bij winterbanden mag hiervan afgeweken worden (overleg met je leverancier over de laatste wettelijk eisen) mits je een mededeling hiervan binnen het gezichtsveld van de bestuurder hebt zitten. Stickers met deze informatie worden vaak meegeleverd. Uiteraard is het zo dat die verlaagde maximumsnelheid niet overschreden mag worden!
Uiteraard betaal je er voor wanneer je de andere set banden in opslag geeft, iets dat menig bandenboer graag wil verzorgen.
Als je zelf je banden opslaat: het beste is om ze op te hangen aan de velg, als dit niet kan dan liggend bewaren, zeker niet staand! Maak ze even schoon met een spons, dan kun je gelijk kijken naar eventuele beschadigingen en laat ze drogen. Zorg ervoor dat er genoeg luchtdruk in zit, uiteraard bepaal je dit bij koude banden en met gebruik van de informatie van de bandenfabrikant. Leg tussen de banden een plaatje karton en zorg ervoor dat het geheel in een koele droge ruimte opgeborgen wordt, waarin geen zonlicht kan komen. Zorg ervoor dat kinderen er niet mee kunnen spelen, zo’n zwaar wiel kan gemeen aankomen!
Naast winterbanden bestaan er spijkerbanden. Dit zijn banden waarbij in het loopvlak metalen spijkers verwerkt zijn. Hierdoor is het loopvlak bij uitstek geschikt voor het rijden op ijzel. In veel landen zijn spijkerbanden ronduit verboden, in enkele landen zijn ze onder voorwaarden toegestaan. Dit wordt dan met een verkeersbord aangegeven. Gezien de beperkte mogelijkheden tot gebruik zijn ze niet geschikt als vervanger van de hierboven omschreven winterband.
Aanvullend op winterbanden bestaan sneeuwkettingen. In veel wintersportgebieden zijn ze verplicht bij sneeuw en ijs op de weg en dit wordt dan met een verkeersbord aangegeven. Op plaatsen waar geen sneeuw en ijs op de weg liggen zijn ze verboden. Dit kan er toe leiden dat je op een kort traject enkele malen de sneeuwkettingen moet monteren en weer moet verwijderen maar dat is dan niet anders. Rijden met sneeuwkettingen op plaatsen waar dit niet nodig is mag niet. Het leidt tot slijtage aan zowel de banden als aan de weg en is trouwens erg oncomfortabel. Oefen thuis het omleggen van de sneeuwkettingen zodat je het later vlot kunt doen onder de koude en soms ook nog slechte omstandigheden als het eenmaal noodzakelijk is ze te monteren. Vergeet niet een paar meter te rijden en daarna zo nodig na te spannen!
Deze tekst ging over winterbanden maar met de montage daarvan is de auto niet winterklaar. Zorg voor de juiste samenstelling van de ruitenwisservloeistof en kijk ook even de koelvloeistof na. Zeker als je ernstige kou verwacht is een keer tussen door verversen zinvol.
Arnold Smeets
18-10-2006